Domowe pierogi z mięsem kurczaka - z rosołu. Pyszny sposób na wykorzystanie jarzyn i mięsa z ugotowanego wcześniej rosołu.
Przygotowywanie farszu do pierogów najlepiej zacząć dzień wcześniej od ugotowania rosołu. Następnego dnia wyjmij z rosołu mięso, marchewkę i pietruszkę. Mięso obierz dokładnie z kości i skór, warzywa pokrój na mniejsze kawałki i przepuść przez maszynkę do mięsa lub zmiksuj blenderem.
Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie zeszklij ją na rozgrzanym maśle. Dodaj do mięsa i wymieszaj. Do tak przygotowane masy dodaj ok. 1/2 szklanki rosołu, porządną szczyptę pieprzu, obu papryk i soli do smaku, a także posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Jeśli farsz będzie za suchy, dodaj jeszcze nieco rosołu. Odstaw do lodówki by się przegryzł.
Zacznij przygotowywać ciasto.
Do dużej miski wsyp mąkę i sól. Masło dodaj do gorącej wody i mieszaj, aż się roztopi, a następnie wlej powstałą emulsję do mąki. Zacznij mieszać masę dużą łyżką, jednak w miarę jak składniki zaczną się łączyć, zacznij wyrabiać ciasto rękoma na blacie lub stolnicy. Jeśli ciasto jest za rzadkie, podczas wyrabiania podsypuj je delikatnie mąką. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, zwilż dłonie wodą w czasie wyrabiania. Ugniataj ciasto przez kilka minut, aż będzie jednolite, miękkie i elastyczne.
Oderwij kawałek ciasta i rozwałkuj je na cieniutki placek – resztę ciasta trzymaj przykryte czystą bawełnianą ściereczką – a potem szklanką lub kieliszkiem wykrawaj krążki. Na środek każdego z nich nałóż niewielką ilość farszu i zalep dokładnie brzegi pieroga – odkładaj na tackę i przykrywaj czystą bawełnianą ściereczką, by nie wyschły.
Gotuj partiami w dużej ilości osolonego wrzątku – ok. 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Podawaj gorące z ulubioną okrasą
Z podanego przepisu wychodzi naprawdę pokaźna ilość pierogów. Doskonałym pomysłem jest więc ich zamrożenie na później. Możesz to zrobić na dwa sposoby – przed lub po ugotowaniu. Surowe pierogi rozłóż na tacce tak, by się nie stykały i wstaw na ok. 20-30 minut do zamrażalnika. Po tym wstępnym przemrożeniu przełóż je porcjami do woreczków lub pojemników i włóż z powrotem do zamrażalnika. Potem wystarczy tylko wrzucić je zamrożone na osolony wrzątek i gotować ok 3-5 minut od wypłynięcia.
Drugim sposobem jest zamrożenie ugotowanych pierogów. W tym celu po wyłowieniu ich z garnka ułóż je na tacce tak, by się nie stykały i jeszcze gorące spryskaj odrobiną oliwy – dobrze mieć w tym celu w kuchni pojemnik na olej z atomizerem, jeśli jednak takiego nie masz, nalej niewielką ilość oliwy na czystą dłoń i rozetrzyj, a następnie delikatnie muśnij pierogi dłońmi. Po wystygnięciu przełóż je do woreczków lub pojemniczków i zamroź. Przed zjedzeniem wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj ok. 1-2 minuty od wypłynięcia.
Moja ulubiona omasta do pierogów to podsmażonna na maśle cebulka ze szczyptą soli.
Dziękuje za skorzystanie przepisu! Zajrzyj ponownie na JestPysznie.pl po więcej ;-)