Placki jogurtowe z truskawkami

🍓 Prosty przepis na pyszne placki jogurtowe z truskawkami – idealne dla wszystkich, którzy nie mogą wprost nacieszyć się truskawkami, niezależnie od tego, ile ich zjedzą. 🍓 Jeśli kochasz truskawki, pokochasz też placuszki z truskawkami!

Placki jogurtowe z truskawkami

Czas wiosny i lata, słonecznych i soczystych dni, ciepłego deszczu i gniecionych truskawek ze śmietaną i cukrem – moja ulubiona pora roku. Uwielbiam truskawki i nie przeszkadzałoby mi, gdyby sezon truskawkowy trwał dłużej. Czy nie spowszedniałyby mi nieco, gdyby mieć je na wyciągnięcie ręki codziennie? Nie… Po namyśle stwierdzam, że nie – nie truskawki. 🍓
Z drugiej strony jednak… tak wyczekiwane rok w rok cieszą jeszcze bardziej.

Sezon truskawkowy w kuchni

Truskawki są nie tylko pyszne i zdrowe, ale także bardzo wszechstronne, jeśli chodzi o zastosowanie w kuchni. Przede wszystkim świetnie nadają się do ciast i deserów. Placuszki z truskawkami nie są tu wyjątkiem. Pokrojone w cząstki truskawki dodałam do ciasta na placki jogurtowe, dodatkowo gotowe placuszki przybrałam świeżymi owocami przed podaniem.

Placki jogurtowe na śniadanie

Domowe placki to świetny pomysł na deser, ale i na słodkie śniadanie. Weekendowe leniwe śniadania są zdecydowanie moimi ulubionymi! Ciasto przygotujesz bez oleju, a na dwie duże porcje placków wystarczy łyżka cukru do smaku. Placki można w razie potrzeby dosłodzić po podaniu, polewając je płynnym miodem lub syropem klonowym.
Placuszki pięknie rosną na patelni, są puszyte i wilgotne, a ze świeżymi dodatkami wprost rozpływają się w ustach.

Truskawki możesz zastąpić innymi, ulubionymi owocami, np. jagodami, borówkami czy malinami.

Smacznego!

Przepis na placki jogurtowe z truskawkami

Placki jogurtowe z truskawkami

Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 30 min W sumie 50 mins Porcje: 2

Opis

Delikatne i puszyste placuszki z jogurtu greckiego z dodatkiem świeżych truskawek. Idealne na deser, podwieczorek lub niedzielne śniadanie.

Składniki

Do podania

Przygotowanie

  1. Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

  2. Składniki ciasta - poza truskawkami - dokładnie wymieszaj. Mleko dodawaj stopniowo - ciasto powinno być gładkie, o konsystencji śmietany. 
    Odstaw ciasto na 10-15 minut, następnie dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj.

  3. Nakładaj ciasto łyżką na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smaż placki na niezbyt wysokim ogniu, na złoty kolor  - ok. 2-3 minuty z jednej i 1-2 minuty z drugiej strony. 

    Placki smaż na niezbyt dużym ogniu, patelnia powinna być jednak dobrze rozgrzana. Przewracaj, kiedy na powierzchni pojawiają się dziurki po pękających pęcherzykach powietrza.
  4. Usmażone placuszki jogurtowe podawaj z łyżką jogurtu, przybrane świeżymi truskawkami z odrobiną miodu lub syropu klonowego.

Notatki

Zamiast truskawek możesz użyć np. malin, jagód lub innych owoców sezonowych, a jogurt grecki zastąpić normalnym.

W zależności od wielkości jajka, rodzaju jogurtu ciasto może być nieco rzadsze lub gęstsze - dlatego dodawaj mleko stopniowo. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, lejące się (jak ciasto naleśnikowe), dodaj odrobinę więcej mąki

Tagi: placki, placuszki, placki jogurtowe, placki z truskawkami, placki jogurtowe z truskawkami, truskawki, przepisy z truskawkami

Zobacz też...