Placki jogurtowe z truskawkami
🍓 Prosty przepis na pyszne placki jogurtowe z truskawkami – idealne dla wszystkich, którzy nie mogą wprost nacieszyć się truskawkami, niezależnie od tego, ile ich zjedzą. 🍓 Jeśli kochasz truskawki, pokochasz też placuszki z truskawkami!

Czas wiosny i lata, słonecznych i soczystych dni, ciepłego deszczu i gniecionych truskawek ze śmietaną i cukrem – moja ulubiona pora roku. Uwielbiam truskawki i nie przeszkadzałoby mi, gdyby sezon truskawkowy trwał dłużej. Czy nie spowszedniałyby mi nieco, gdyby mieć je na wyciągnięcie ręki codziennie? Nie… Po namyśle stwierdzam, że nie – nie truskawki. 🍓
Z drugiej strony jednak… tak wyczekiwane rok w rok cieszą jeszcze bardziej.
Sezon truskawkowy w kuchni
Truskawki są nie tylko pyszne i zdrowe, ale także bardzo wszechstronne, jeśli chodzi o zastosowanie w kuchni. Przede wszystkim świetnie nadają się do ciast i deserów. Placuszki z truskawkami nie są tu wyjątkiem. Pokrojone w cząstki truskawki dodałam do ciasta na placki jogurtowe, dodatkowo gotowe placuszki przybrałam świeżymi owocami przed podaniem.
Placki jogurtowe na śniadanie
Domowe placki to świetny pomysł na deser, ale i na słodkie śniadanie. Weekendowe leniwe śniadania są zdecydowanie moimi ulubionymi! Ciasto przygotujesz bez oleju, a na dwie duże porcje placków wystarczy łyżka cukru do smaku. Placki można w razie potrzeby dosłodzić po podaniu, polewając je płynnym miodem lub syropem klonowym.
Placuszki pięknie rosną na patelni, są puszyte i wilgotne, a ze świeżymi dodatkami wprost rozpływają się w ustach.
Truskawki możesz zastąpić innymi, ulubionymi owocami, np. jagodami, borówkami czy malinami.
Smacznego!
Przepis na placki jogurtowe z truskawkami

Placki jogurtowe z truskawkami
Opis
Delikatne i puszyste placuszki z jogurtu greckiego z dodatkiem świeżych truskawek. Idealne na deser, podwieczorek lub niedzielne śniadanie.
Składniki
Do podania
Przygotowanie
-
Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
-
Składniki ciasta - poza truskawkami - dokładnie wymieszaj. Mleko dodawaj stopniowo - ciasto powinno być gładkie, o konsystencji śmietany.
Odstaw ciasto na 10-15 minut, następnie dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj. -
Nakładaj ciasto łyżką na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smaż placki na niezbyt wysokim ogniu, na złoty kolor - ok. 2-3 minuty z jednej i 1-2 minuty z drugiej strony.
Placki smaż na niezbyt dużym ogniu, patelnia powinna być jednak dobrze rozgrzana. Przewracaj, kiedy na powierzchni pojawiają się dziurki po pękających pęcherzykach powietrza. -
Usmażone placuszki jogurtowe podawaj z łyżką jogurtu, przybrane świeżymi truskawkami z odrobiną miodu lub syropu klonowego.
Notatki
Zamiast truskawek możesz użyć np. malin, jagód lub innych owoców sezonowych, a jogurt grecki zastąpić normalnym.
W zależności od wielkości jajka, rodzaju jogurtu ciasto może być nieco rzadsze lub gęstsze - dlatego dodawaj mleko stopniowo. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, lejące się (jak ciasto naleśnikowe), dodaj odrobinę więcej mąki