Placki jogurtowe z truskawkami

🍓 Prosty przepis na pyszne placki jogurtowe z truskawkami – idealne dla wszystkich, kt贸rzy nie mog膮 wprost nacieszy膰 si臋 truskawkami, niezale偶nie od tego, ile ich zjedz膮. 🍓 Je艣li kochasz truskawki, pokochasz te偶 placuszki z truskawkami!

Placki jogurtowe z truskawkami

Czas wiosny i lata, s艂onecznych i soczystych dni, ciep艂ego deszczu i gniecionych truskawek ze 艣mietan膮 i cukrem – moja ulubiona pora roku. Uwielbiam truskawki i nie przeszkadza艂oby mi, gdyby sezon truskawkowy trwa艂 d艂u偶ej. Czy nie spowszednia艂yby mi nieco, gdyby mie膰 je na wyci膮gni臋cie r臋ki codziennie? Nie… Po namy艣le stwierdzam, 偶e nie – nie truskawki. 🍓
Z drugiej strony jednak… tak wyczekiwane rok w rok ciesz膮 jeszcze bardziej.

Sezon truskawkowy w kuchni

Truskawki s膮 nie tylko pyszne i zdrowe, ale tak偶e bardzo wszechstronne, je艣li chodzi o zastosowanie w kuchni. Przede wszystkim 艣wietnie nadaj膮 si臋 do ciast i deser贸w. Placuszki z truskawkami nie s膮 tu wyj膮tkiem. Pokrojone w cz膮stki truskawki doda艂am do ciasta na placki jogurtowe, dodatkowo gotowe placuszki przybra艂am 艣wie偶ymi owocami przed podaniem.

Placki jogurtowe na 艣niadanie

Domowe placki to 艣wietny pomys艂 na deser, ale i na s艂odkie 艣niadanie. Weekendowe leniwe 艣niadania s膮 zdecydowanie moimi ulubionymi! Ciasto przygotujesz bez oleju, a na dwie du偶e porcje plack贸w wystarczy 艂y偶ka cukru do smaku. Placki mo偶na w razie potrzeby dos艂odzi膰 po podaniu, polewaj膮c je p艂ynnym miodem lub syropem klonowym.
Placuszki pi臋knie rosn膮 na patelni, s膮 puszyte i wilgotne, a ze 艣wie偶ymi dodatkami wprost rozp艂ywaj膮 si臋 w ustach.

Truskawki mo偶esz zast膮pi膰 innymi, ulubionymi owocami, np. jagodami, bor贸wkami czy malinami.

Smacznego!

Przepis na placki jogurtowe z truskawkami

Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 30 min W sumie 50 mins Porcje: 2

Opis

Delikatne i puszyste placuszki z jogurtu greckiego z dodatkiem 艣wie偶ych truskawek. Idealne na deser, podwieczorek lub niedzielne 艣niadanie.

Sk艂adniki

Do podania

Przygotowanie

  1. Truskawki umyj i pokr贸j na mniejsze kawa艂ki.

  2. Sk艂adniki ciasta - poza truskawkami - dok艂adnie wymieszaj. Mleko dodawaj stopniowo - ciasto powinno by膰 g艂adkie, o konsystencji 艣mietany.聽
    Odstaw ciasto na 10-15 minut, nast臋pnie dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj.

  3. Nak艂adaj ciasto 艂y偶k膮 na rozgrzan膮 patelni臋 z odrobin膮 oleju i sma偶 placki na niezbyt wysokim ogniu, na z艂oty kolor聽 - ok. 2-3 minuty z jednej i 1-2 minuty z drugiej strony.聽

    Placki sma偶 na niezbyt du偶ym ogniu, patelnia powinna by膰 jednak dobrze rozgrzana. Przewracaj, kiedy na powierzchni pojawiaj膮 si臋 dziurki po p臋kaj膮cych p臋cherzykach powietrza.
  4. Usma偶one placuszki jogurtowe podawaj z 艂y偶k膮 jogurtu, przybrane 艣wie偶ymi truskawkami z odrobin膮 miodu lub syropu klonowego.

Notatki

Zamiast truskawek mo偶esz u偶y膰 np. malin, jag贸d lub innych owoc贸w sezonowych, a jogurt grecki zast膮pi膰 normalnym.

W zale偶no艣ci od wielko艣ci jajka, rodzaju jogurtu ciasto mo偶e by膰 nieco rzadsze lub g臋stsze - dlatego dodawaj mleko stopniowo. Je艣li ciasto jest zbyt rzadkie, lej膮ce si臋 (jak ciasto nale艣nikowe), dodaj odrobin臋 wi臋cej m膮ki

Tagi: placki, placuszki, placki jogurtowe, placki z truskawkami, placki jogurtowe z truskawkami, truskawki, przepisy z truskawkami

Zobacz te偶...