Print Options:

Placki jogurtowe z truskawkami

Placki jogurtowe z truskawkami
Time
Czas przygotowania: 20 min Czas gotowania: 30 min W sumie: 50 mins
Porcje 2
Description

Delikatne i puszyste placuszki z jogurtu greckiego z dodatkiem świeżych truskawek. Idealne na deser, podwieczorek lub niedzielne śniadanie.

Składniki
  • 4 łyżki jogurtu greckiego (naturalnego)
  • 150 gramów mąki pszennej
  • 120-150 mililitrów mleka
  • 1 duże jajko
  • 8-10 truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • soli
  • olej
  • Do podania
  • 6-8 truskawek
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • miód lub syrop klonowy
Przygotowanie
  1. Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

  2. Składniki ciasta - poza truskawkami - dokładnie wymieszaj. Mleko dodawaj stopniowo - ciasto powinno być gładkie, o konsystencji śmietany. 
    Odstaw ciasto na 10-15 minut, następnie dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj.

  3. Nakładaj ciasto łyżką na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smaż placki na niezbyt wysokim ogniu, na złoty kolor  - ok. 2-3 minuty z jednej i 1-2 minuty z drugiej strony. 

    Placki smaż na niezbyt dużym ogniu, patelnia powinna być jednak dobrze rozgrzana. Przewracaj, kiedy na powierzchni pojawiają się dziurki po pękających pęcherzykach powietrza.
  4. Usmażone placuszki jogurtowe podawaj z łyżką jogurtu, przybrane świeżymi truskawkami z odrobiną miodu lub syropu klonowego.

Notatki

Zamiast truskawek możesz użyć np. malin, jagód lub innych owoców sezonowych, a jogurt grecki zastąpić normalnym.

W zależności od wielkości jajka, rodzaju jogurtu ciasto może być nieco rzadsze lub gęstsze - dlatego dodawaj mleko stopniowo. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, lejące się (jak ciasto naleśnikowe), dodaj odrobinę więcej mąki

Tagi: placki, placuszki, placki jogurtowe, placki z truskawkami, placki jogurtowe z truskawkami, truskawki, przepisy z truskawkami

Dziękuje za skorzystanie  przepisu! Zajrzyj ponownie na JestPysznie.pl po więcej ;-)