Delikatne i puszyste placuszki z jogurtu greckiego z dodatkiem świeżych truskawek. Idealne na deser, podwieczorek lub niedzielne śniadanie.
Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
Składniki ciasta - poza truskawkami - dokładnie wymieszaj. Mleko dodawaj stopniowo - ciasto powinno być gładkie, o konsystencji śmietany.
Odstaw ciasto na 10-15 minut, następnie dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj.
Nakładaj ciasto łyżką na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smaż placki na niezbyt wysokim ogniu, na złoty kolor - ok. 2-3 minuty z jednej i 1-2 minuty z drugiej strony.
Usmażone placuszki jogurtowe podawaj z łyżką jogurtu, przybrane świeżymi truskawkami z odrobiną miodu lub syropu klonowego.
Zamiast truskawek możesz użyć np. malin, jagód lub innych owoców sezonowych, a jogurt grecki zastąpić normalnym.
W zależności od wielkości jajka, rodzaju jogurtu ciasto może być nieco rzadsze lub gęstsze - dlatego dodawaj mleko stopniowo. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, lejące się (jak ciasto naleśnikowe), dodaj odrobinę więcej mąki
Dziękuje za skorzystanie przepisu! Zajrzyj ponownie na JestPysznie.pl po więcej ;-)