Prosty bigos z kiełbasą

Bigos – klasyka polskiej kuchni. znany i lubiany chyba w każdym polskim domu i tak jak wiele jest rodzin, tradycji i domowych kuchni, tak wiele bigos ma smaków. Mój ulubiony to bardzo prosty bigos z kiełbasą. Kiszona kapusta, kiełbasa i suszone grzyby, gotowane kilka godzin to moja osobista wersja bigosu.

Prosty bigos z kiełbasą

Chyba nie ma dwóch takich samych bigosów i dwóch osób, które robią go według identycznej receptury, rodzaju składników i ich proporcji. Nie jadłam chyba nigdy definitywne niesmacznego bigosu. Każdy był inny, doprawiony charakterem i smakiem domu, z którego pochodził.

Ja także gotuję inny bigos, niż moja mama czy babcia. Lubię to danie w wielu różnych wariacjach, często zmieniam listę składników. Czasem dodam wino, czasem garść suszonych śliwek, czasem boczek lub wędzone wieprzowe kości, by nadać mu niepowtarzalnego smaku wędzonki. Jednak to, co dla mnie jest najlepsze w bigosie – zaraz po kiszonej kapuście – to miękka aż do kruchości kiełbasa i grzybowy aromat. Mając te trzy rzeczy – suszone leśne grzyby, aromatyczną kiszoną kapustę i dobrą kiełbasę – da się ugotować lżejszą, skromniejszą wersję staropolskiego bigosu.

Prosty bigos na kiełbasie

Ja nazywam go także bigosem umiarkowanego mięsożercy i jest to wersja, którą w takiej lub podobnej odsłonie gotuję najczęściej. Bigos w moim wydaniu to danie przede wszystkim opierające się na długo gotowanej z grzybami i kiełbasą kiszonej kapuście. To ona jest królową tego dania, wszystko inne to tylko dodatki. Nie ma więc w moim bigosie dużo mięsa, nie jest tłusty i ciążący na żołądku. Podany z ziemniakami lub chlebem może stanowić danie główne, a czasem traktuję go jako dodatek do najzwyczajniejszych w świecie kotletów schabowych lub kotletów mielonych.

Jak długo gotować bigos?

Taki bigos można w zasadzie jeść już pierwszego dnia, po 2-3 godzinach wolnego gotowania, ja jednak zawsze zaczynam gotowanie dzień wcześniej. Po kilku godzinach pyrkotania w garze zostawiam go do ostudzenia i wstawiam do lodówki lub wystawiam na balkon na noc – oczywiście nie latem. Nawet jeśli za oknem jest lekki mróz, bigosowi to nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie. Następnego dnia znów gotuję go przez 1-3 godziny. Zdecydowanie polecam ten sposób – bigos to jedno z nielicznych dań, któremu tak długie gotowanie, studzenie, mrożenie i odgrzewanie absolutnie nie szkodzi. Zyskuje tylko dzięki temu na smaku.

Jaką kiełbasę do bigosu wybrać?

Do bigosu używam różnych kiełbas. Polecam myśliwską, jałowcową, polską surową, pieczoną. Ważne by była naprawdę aromatyczna i dobrej jakości! Możesz naturalnie użyć więcej niż jednego rodzaju kiełbasy.

Proporcje w tym przepisie traktuj orientacyjnie i dostosuj do swoich upodobań.

Prosty bigos z kiełbasą

Czas gotowania 4 hour W sumie 4 hrs Porcje: 6

Opis

Prosty domowy bigos z kiełbasą i suszonymi grzybami - lżejsza wersja tradycyjnego bigosu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Kiełbasę pokrój w plasterki.
    Do dużego garnka włóż kapustę i pokrojoną kiełbasę oraz suszone grzyby. Dodaj przyprawy i dolej tyle wody, by jej poziom był równy z poziomem pozostałych składników. Gotuj na średnim ogniu przez 3-4 godziny mieszając od czasu do czasu i w razie konieczności uzupełniając odparowaną wodę. 

  2. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Najbardziej lubię jeść bigos z ziemniakami, ziemniaczanymi kluskami lub pajdą chleba z masłem.

Tagi: przepis na bigos, bigos z kiełbasą, bigos na kiełbasie, bigos z kiszonej kapusty, ile gotować bigos

Zobacz też...