Print Options:

Prosty bigos z kiełbasą

Prosty bigos z kiełbasą
Kuchnia
Time
Czas gotowania: 4 hour W sumie: 4 hrs
Porcje 6
Description

Prosty domowy bigos z kiełbasą i suszonymi grzybami - lżejsza wersja tradycyjnego bigosu.

Składniki
  • 1,5 kilograma kiszonej kapusty
  • 500 gramów kiełbasy (wędzonej, dobrze doprawionej)
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 szczypta kminku (w ziarnkach)
Przygotowanie
  1. Kiełbasę pokrój w plasterki.
    Do dużego garnka włóż kapustę i pokrojoną kiełbasę oraz suszone grzyby. Dodaj przyprawy i dolej tyle wody, by jej poziom był równy z poziomem pozostałych składników. Gotuj na średnim ogniu przez 3-4 godziny mieszając od czasu do czasu i w razie konieczności uzupełniając odparowaną wodę. 

  2. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Najbardziej lubię jeść bigos z ziemniakami, ziemniaczanymi kluskami lub pajdą chleba z masłem.

Tagi: przepis na bigos, bigos z kiełbasą, bigos na kiełbasie, bigos z kiszonej kapusty, ile gotować bigos

Dziękuje za skorzystanie  przepisu! Zajrzyj ponownie na JestPysznie.pl po więcej ;-)