Risotto z bakłażanem i pomidorami

Kuchnia poska ryżem nie stoi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby inspirować się kuchnią krajów, które przygotowanie ryżu opanowały do perfekcji. Wród nich są Włochy, skąd pochodzi pyszne, kremowe risotto. Jeśli szukasz pomysłu na wykorzystanie ryżu, przygotuj to warzywne risotto z bakłażanem i pomidorami.

Risotto z bakłażanem i pomidorami

Ryż przez wiele lat był dla mnie dodatkiem do dania głównego. Na talerzu lądował zamiast ziemniaków albo w zupie pomidorowej czy krupniku. Ryż nie musi być jednak tylko dodatkiem, a podstawą całego dania – jak we włoskim risotto. Kremowe i jednocześnie jędrne ziarenka ugotowane na aromatycznym winie i domowym bulionie z najróżniejszymi dodatkami to genialny sposób na ryż.

Jak zrobić risotto?

Przepis na risotto nie jest skomplikowany. Jego tajemnica to odpowiedni gatunek ryżu, wino, bulion i odrobina masła, które sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej kremowe i aksamitne.

Do risotta wybierz ryż odmian takich jak na przykład arborio czy carolino. Ziarenka tych gatunków są bardziej kragłe i zawierają więcej skrobii. Ryż powinien być ugotowany al dente – miękki na zewnątrz, ale stawiający lekki opór zębom. Ryż podsmaża się na oliwie z czosnkiem i cebulką, a potem gotuje z winem i kolejnymi porcjami bulionu. Wybierz lekkie, wytrawne, białe wino – wystarczy lampka. Jako bulion wykorzystaj po prostu rosół – warzywny lub warzywno-drobiowy. Kolejne porcje płynu dodaje się partiami, dopiero kiedy ryż wchłonie poprzednią porcję. Na koniec dodaję masło i starty ser, mieszam dokładnie i zostawiam na kilka minut pod przykryciem, aby risotto chwilę odpoczęło przed podaniem.

Przygotowywanie risotta sprawia mi wiele przyjemności. Chociaż wszystkie kroki są proste, to sam proces – spokojny, stopniowy – uczy cierpliwości i uważności. Pośpiesznie przygotowywane risotto będzie smakowało pośpiechem. Najlepsze jest risotto przygtowane z troską, powoli i uważnie.

Zobacz tez inne przepisy na dania z ryżem

Jak przygotować bakłażana do risotto?

Risotto z bakłażanem i pomidorami to także świeny sposób na wykorzystanie tego warzywa. Bakłażan, zwany także oberżyną, nie jest naszym rodzimym warzywem, jest jednak dość popularny i łatwo dostępny w sklepach.

Czasem bakłażan może być gorzkawy. Można pozbyć się goryczki w prosty sposób. Pokrojonego bakłażana posól dość mocno i zostaw na kilkanaście minut. Następnie osusz kawałki bakłażana papierowym ręcznikiem i gotowe.

Smacznego!

Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 25 min W sumie 50 mins Porcje: 2

Opis

Delikatne warzywne risotto z dodatkiem grillowanego bakłażana i pomidorów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Bakłażana pokrój na plasterki lub półplasterki o grubości ok. 0,5 cm. Posyp dość obficie solą i odstaw na ok. 10-15 minut, a następnie osusz plastry papierowym ręcznikiem – w ten sposób pozbędziesz się z bakłażana ewentualnej goryczki. Następnie oprósz plastry bakłażana świeżo zmielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi, delikatnie skrop oliwą.

  2. W międzyczasie zagotuj wodę. Natnij delikatnie skórkę na spodzie pomidorów ostrym końcem noża i na ok. 30 sekund włóż do wrzątku, a następnie zdejmij z nich skórkę. Pokrój w niezbyt grubą kostkę, usuwając wodniste części z pestkami. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek.

  3. Rozgrzej patelnię grillową (lub zwykłą) i piecz na niej plastry bakłażana przez około 2-3 minuty, aż staną się miękkie i lekko przyrumienione. Nie dodawaj zbyt dużo oliwy, bo bakłażan chłonie tłuszcz jak gąbka. Gotowego bakłażana odłóż na bok.

  4. Do niedużego garnka wlej kilka łyżek oliwy, tak aby przykryła dno i zeszklij na niej cebulę oraz czosnek. Wsyp ryż i dokładnie wymieszaj, tak aby każde ziarenko dokładnie oblepiło się oliwą. Podsmażaj przez chwilę ziarna, po czym wlej do ryżu wino. Zmniejsz nieco ogień, bo risotto powinno gotować się raczej niespiesznie.

  5. Gdy ryż wchłonie płyn dodaj porcję bulionu – kolejną także dopiero gdy poprzednią wchłonie ryż. Gotuj w ten sposób jeszcze około 12-15 minut. Gdy ryż będzie już dość miękki, dodaj wcześniej przygotowanego pomidora orz grillowane plasterki bakłażana i wmieszaj delikatnie wraz z ostatnią porcją bulionu.

  6. Gotuj jeszcze chwilę, aż ryż wypije płyn i wyłącz gaz pod garnkiem. Wmieszaj w risotto łyżkę masła i 3 łyżki startego sera, przykryj pokrywką, posól i popieprz do smaku i odstaw na 5 minut pod przykryciem.
    Risotto podawaj gorące, posypane resztą stargeo sera.

Tagi: przepis na risotto, risotto z bakłażanem, risotto z warzywami, risotto z pomidorami, risotto z bakłażanem i pomidorami

Zobacz też...