Print Options:

Risotto z bakłażanem i pomidorami

Risotto z bakłażanem i pomidorami
Time
Czas przygotowania: 25 min Czas gotowania: 25 min W sumie: 50 mins
Porcje 2
Description

Delikatne warzywne risotto z dodatkiem grillowanego bakłażana i pomidorów.

Składniki
  • 1 filiżanka ryżu do risotto (np. arborio, carolino)
  • 1/2 bakłażana (lub 1 mały)
  • 1 pomidor
  • 1 cebula (mała)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 lampka białego wytrawnego wina
  • 800 mililitrów bulionu
  • 1 łyżka masła
  • oliwa
  • 1 szczypta ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki startego dojrzewającego sera (np. parmezan, grana padano, bursztyn)
Przygotowanie
  1. Bakłażana pokrój na plasterki lub półplasterki o grubości ok. 0,5 cm. Posyp dość obficie solą i odstaw na ok. 10-15 minut, a następnie osusz plastry papierowym ręcznikiem – w ten sposób pozbędziesz się z bakłażana ewentualnej goryczki. Następnie oprósz plastry bakłażana świeżo zmielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi, delikatnie skrop oliwą.

  2. W międzyczasie zagotuj wodę. Natnij delikatnie skórkę na spodzie pomidorów ostrym końcem noża i na ok. 30 sekund włóż do wrzątku, a następnie zdejmij z nich skórkę. Pokrój w niezbyt grubą kostkę, usuwając wodniste części z pestkami. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek.

  3. Rozgrzej patelnię grillową (lub zwykłą) i piecz na niej plastry bakłażana przez około 2-3 minuty, aż staną się miękkie i lekko przyrumienione. Nie dodawaj zbyt dużo oliwy, bo bakłażan chłonie tłuszcz jak gąbka. Gotowego bakłażana odłóż na bok.

  4. Do niedużego garnka wlej kilka łyżek oliwy, tak aby przykryła dno i zeszklij na niej cebulę oraz czosnek. Wsyp ryż i dokładnie wymieszaj, tak aby każde ziarenko dokładnie oblepiło się oliwą. Podsmażaj przez chwilę ziarna, po czym wlej do ryżu wino. Zmniejsz nieco ogień, bo risotto powinno gotować się raczej niespiesznie.

  5. Gdy ryż wchłonie płyn dodaj porcję bulionu – kolejną także dopiero gdy poprzednią wchłonie ryż. Gotuj w ten sposób jeszcze około 12-15 minut. Gdy ryż będzie już dość miękki, dodaj wcześniej przygotowanego pomidora orz grillowane plasterki bakłażana i wmieszaj delikatnie wraz z ostatnią porcją bulionu.

  6. Gotuj jeszcze chwilę, aż ryż wypije płyn i wyłącz gaz pod garnkiem. Wmieszaj w risotto łyżkę masła i 3 łyżki startego sera, przykryj pokrywką, posól i popieprz do smaku i odstaw na 5 minut pod przykryciem.
    Risotto podawaj gorące, posypane resztą stargeo sera.

Tagi: przepis na risotto, risotto z bakłażanem, risotto z warzywami, risotto z pomidorami, risotto z bakłażanem i pomidorami

Dziękuje za skorzystanie  przepisu! Zajrzyj ponownie na JestPysznie.pl po więcej ;-)