Risotto z bobem i koperkiem

Lato ma wiele cudownych smaków. Świeże owoce i warzywa kuszą nigdy nie smakują tak dobrze, jak latem. Wśród nich pyszni się bób. Jeśli przepadasz za nim podobnie jak ja, wypróbuj risotto z bobem i koperkiem – smak lata na talerzu gwarantowany.

Risotto zo bobem i koperkiem

Uwielbiam warzywniaki, sklepowe stoiska i stragany z warzywami i owocami. Przechadzam się, przyglądam, dotykam i rozmyślam co dobrego mogę z tego bogactwa przygotować. Jak wykorzystać te dary w kuchniu, na jakie smaki mam ochotę. Są takie warzywa, których wyczekuję ze szczególnym utęsknieniem, a ich pojawienie się w sprzedaży to zawsze mały powód do świętowania. Właśnie takim warzywem jest bób.

Bób znany jest ludzkości od tysiącleci. W rejonie basenu Morza Śródziemnego uprawiano go już w neolicie, w Chinach 5 tys. lat temu. Uwielbiano go w starożytnym Rzymie, a w Egipcie był obiektem kultu, pokarmem zmarłych. Warto również wiedzieć, że to niepozorne warzywo zawiera w sobie lewodopę, aminokwas przetwarzany przez nasz organizm w dopaminę, dzięki czemu stanowi ważny składnik diety osób chorych na Parkinsona. 100 gramów bobu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy, dlatego poleca się go także kobietom w ciąży. Jest bogatym źródłem błonnika i białka, w związku z czym jest niezwykle ważny także w diecie wegetariańskiej.

Wiele osób najbardziej lubi bób po prostu ugotowany w wodzie, podany z masełkiem lub zrumienioną na maśle bułką tartą. Ja także uwielbiam go w tej najprostszej formie, ale bób można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Może być dodatkiem do wielu dań. Jednym z pomysłów na bób, jakie wykorzystuję w mojej kuchni to kremowe, letnie risotto z bobem i koperkiem.

Przepis na risotto z bobem

Risotto to danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Ziarenka ryżu gotuje się powoli z dodatkiem wina i bulionu, które nadają potrawie głębi smaku. Kiedy ryż jest już prawie gotowy, wystarczy dodac ugotowany i obrany ze skórek bób oraz solidną porcję koperku. Na koniec doprawiam masłem i startym, twardym serem. Może być to parmezan lub grana padano, ale polecam też polski dojrzewający ser bursztyn. Świetnie sprawdza się w daniach typu risotto.

Zobacz też inne pomysły jak wykorzystać bób w kuchni

Zawsze kiedy gotuję rosół zamrażam w pojeminach jedną lub dwie porcje, właśnie z myślą o przygotowaniu risotta. Dzięki temu nie muszę przygotowywać wywaru na risotto osobno. Risotto łatwo tez przygotować w wersji wegańskiej, rezygnując z tradycyjnego masła i sera, a tradycyjny rosół – bulionem z warzyw.

Smacznego!

Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min W sumie 35 mins Porcje: 2

Opis

Letnie risotto z bobem i koperkiem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Bób obierz z łupinek.

  2. W rondelku rozgrzej 3-4 łyżki oliwy, zeszklij cebulę i czosnek, następnie dodaj ryż i wymieszaj tak, aby każde ziarenko pokryło się równomiernie oliwą.

  3. Gdy ziarna staną się szkliste, zmniejsz ogień i dodaj lampkę wina. Pozwól, by ryż wchłonął płyn i dopiero wtedy dodaj pierwszą porcję bulionu. Dolewaj bulion niewielkimi porcjami zawsze dopiero, gdy wcześniejsza porcja zostanie wchłonięta przez ryż. Ten proces powinien trwać około 15-20 minut.

  4. Po około 12-15 minutach, gdy ryż zacznie być już miękki, dodaj obrany bób i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj do risotta łyżkę masła, część startego sera, posiekany koperek, posól i popierz do smaku. Wymieszaj i zostaw pod pokrywką na dodatkowe 5 minut.

  5. Risotto najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, podawaj więc od razu, udekorowane koperkiem i posypane odrobiną startego sera.

Tagi: przepis na bób, przepis na risotto z bobem, risotto z bobem i koperkiem

Zobacz też...