Print Options:

Risotto z bobem i koperkiem

Risotto zo bobem i koperkiem
Kuchnia
Time
Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 25 min W sumie: 35 mins
Porcje 2
Description

Letnie risotto z bobem i koperkiem.

Składniki
  • 1 filiżanka ryżu do risotto (np. arborio, carolino)
  • 300 gramów ugotowanego bobu
  • 700 mililitrów bulionu
  • 1 lampka białego wina (wytrawnego)
  • 1 cebula (mała)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 garści koperku (posiekanego)
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki startego twardego sera (np. parmezan, grana padano, bursztyn)
  • oliwa
  • sól i pieprz
Przygotowanie
  1. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Bób obierz z łupinek.

  2. W rondelku rozgrzej 3-4 łyżki oliwy, zeszklij cebulę i czosnek, następnie dodaj ryż i wymieszaj tak, aby każde ziarenko pokryło się równomiernie oliwą.

  3. Gdy ziarna staną się szkliste, zmniejsz ogień i dodaj lampkę wina. Pozwól, by ryż wchłonął płyn i dopiero wtedy dodaj pierwszą porcję bulionu. Dolewaj bulion niewielkimi porcjami zawsze dopiero, gdy wcześniejsza porcja zostanie wchłonięta przez ryż. Ten proces powinien trwać około 15-20 minut.

  4. Po około 12-15 minutach, gdy ryż zacznie być już miękki, dodaj obrany bób i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj do risotta łyżkę masła, część startego sera, posiekany koperek, posól i popierz do smaku. Wymieszaj i zostaw pod pokrywką na dodatkowe 5 minut.

  5. Risotto najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, podawaj więc od razu, udekorowane koperkiem i posypane odrobiną startego sera.

Tagi: przepis na bób, przepis na risotto z bobem, risotto z bobem i koperkiem

Dziękuje za skorzystanie  przepisu! Zajrzyj ponownie na JestPysznie.pl po więcej ;-)