Różowe risotto z łososiem i groszkiem

Risotto jest stworzone po to, by gotować je powoli i z czułością, bez pośpiechu. Za tę troskę odwdzięczy się wyjątkowym smakiem. Risotto z łososiem i groszkiem jest tego dowodem. Zastąp białe wino różowym, które odda swój kolor ryżowi, idealnie pasując do łososia.

Risotto z łososiem i groszkiem

Lubię gotować risotto. To niespieszny proces, który bardziej niż gotowanie ryżu, przypomina raczej przygotowywanie magicznego wywaru, w którym ważna jest kolejność, proporcje i czas dodawania kolejnych składników. Najważniejszym składnikiem risotta jest cierpliwość i odrobinia… serca. Bo risotto nie uda się, jeśli będziemy gotować je ze zbytnim pośpiechem i byle jak. Szczypta czułości to sekretny składnik udanego risotta.

Różowe risotto z łososiem

Jednocześnie risotto jest proste w przygotowaniu – wymaga jedynie uwagi i delikatności – i dobre na każdą okazję. Wielbiciele ryżu z pewnością polubią jego bogaty smak i aromat, a także różnorodność dodatków, z jakimi można je przygotowywać tak, by za każdym razem było inne i dostosowanie idealnie do naszych upodobań.

Zobacz też przepisy na risotta i inne dania z ryżu

Risottem, podobnie jak makaronami, trudno jest się znudzić.
Zwłaszcza tak wyśmienitym jak to risotto z łososiem i groszkiem. Delikatne, kremowe i różowe. Jego sekretnym składnikiem, poza czułością, jest różowe wino, dzięki któremu risotto nabiera wyjątkowego koloru i aromatu.
Jeśli nie masz pod ręką różowego wina, wykorzystaj białe. Kolor będzie inny, lecz będzie równie smacznie.

Smacznego!

Różowe risotto z łososiem i groszkiem

Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min W sumie 35 mins Porcje: 2

Opis

Delikatne, różowe risotto z dodatkiem łososia i zielonego groszku, przygotowane na różowym winie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Mięso łososia delikatnie oddziel od skóry i ości za pomocą ostrego noża, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.

  2. W rondelku rozgrzej nieco oliwy i zeszklij na niej posiekaną wcześniej cebulkę i czosnek, a następnie dodaj ryż. Wymieszaj go dokładnie, tak aby każde ziarenko dokładnie pokryło się oliwą i podsmażaj chwilę, aż ziarenka staną się szkliste.

  3. Zmniejsz ogień pod garnkiem i dolej do ryżu lampkę wina – zamieszaj i pozwól, by płyn się zredukował. Następnie niewielkimi porcjami dolewaj do ryżu bulion – każdą kolejną dopiero, gdy ryż wchłonie płyn. Po ok. 15-20 minutach ryż powinien być dostatecznie miękki.

  4. W międzyczasie, po około 10 minutach gotowania dodaj do ryżu groszek i wymieszaj.

  5. Na sam koniec dodaj kawałki łososia, masło i parmezan, szczyptę pieprzu i soli do smaku – zamieszaj, przykryj garnek pokrywką i odstaw na 5 minut. Delikatne mięso z łososia zetnie się momentalnie w zetknięciu z gorącym ryżem i dojdzie pod przykryciem. Podawaj gorące, udekorowane natką pietruszki lub gałązką rozmarynu.

Notatki

Risotto z łososiem i groszkiem jest różowe dzięki dodatkowi różowego wina. Możesz użyć także białęgo wina - kolor będzie jednak inny.

Zobacz też...