Różowe risotto z łososiem i groszkiem
Risotto jest stworzone po to, by gotować je powoli i z czułością, bez pośpiechu. Za tę troskę odwdzięczy się wyjątkowym smakiem. Risotto z łososiem i groszkiem jest tego dowodem. Zastąp białe wino różowym, które odda swój kolor ryżowi, idealnie pasując do łososia.

Lubię gotować risotto. To niespieszny proces, który bardziej niż gotowanie ryżu, przypomina raczej przygotowywanie magicznego wywaru, w którym ważna jest kolejność, proporcje i czas dodawania kolejnych składników. Najważniejszym składnikiem risotta jest cierpliwość i odrobinia… serca. Bo risotto nie uda się, jeśli będziemy gotować je ze zbytnim pośpiechem i byle jak. Szczypta czułości to sekretny składnik udanego risotta.
Różowe risotto z łososiem
Jednocześnie risotto jest proste w przygotowaniu – wymaga jedynie uwagi i delikatności – i dobre na każdą okazję. Wielbiciele ryżu z pewnością polubią jego bogaty smak i aromat, a także różnorodność dodatków, z jakimi można je przygotowywać tak, by za każdym razem było inne i dostosowanie idealnie do naszych upodobań.
Zobacz też przepisy na risotta i inne dania z ryżu
Risottem, podobnie jak makaronami, trudno jest się znudzić.
Zwłaszcza tak wyśmienitym jak to risotto z łososiem i groszkiem. Delikatne, kremowe i różowe. Jego sekretnym składnikiem, poza czułością, jest różowe wino, dzięki któremu risotto nabiera wyjątkowego koloru i aromatu.
Jeśli nie masz pod ręką różowego wina, wykorzystaj białe. Kolor będzie inny, lecz będzie równie smacznie.
Smacznego!

Różowe risotto z łososiem i groszkiem
Opis
Delikatne, różowe risotto z dodatkiem łososia i zielonego groszku, przygotowane na różowym winie.
Składniki
Przygotowanie
-
Mięso łososia delikatnie oddziel od skóry i ości za pomocą ostrego noża, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
-
W rondelku rozgrzej nieco oliwy i zeszklij na niej posiekaną wcześniej cebulkę i czosnek, a następnie dodaj ryż. Wymieszaj go dokładnie, tak aby każde ziarenko dokładnie pokryło się oliwą i podsmażaj chwilę, aż ziarenka staną się szkliste.
-
Zmniejsz ogień pod garnkiem i dolej do ryżu lampkę wina – zamieszaj i pozwól, by płyn się zredukował. Następnie niewielkimi porcjami dolewaj do ryżu bulion – każdą kolejną dopiero, gdy ryż wchłonie płyn. Po ok. 15-20 minutach ryż powinien być dostatecznie miękki.
-
W międzyczasie, po około 10 minutach gotowania dodaj do ryżu groszek i wymieszaj.
-
Na sam koniec dodaj kawałki łososia, masło i parmezan, szczyptę pieprzu i soli do smaku – zamieszaj, przykryj garnek pokrywką i odstaw na 5 minut. Delikatne mięso z łososia zetnie się momentalnie w zetknięciu z gorącym ryżem i dojdzie pod przykryciem. Podawaj gorące, udekorowane natką pietruszki lub gałązką rozmarynu.
Notatki
Risotto z łososiem i groszkiem jest różowe dzięki dodatkowi różowego wina. Możesz użyć także białęgo wina - kolor będzie jednak inny.