Print Options:

Różowe risotto z łososiem i groszkiem

Risotto z łososiem i groszkiem
Time
Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 25 min W sumie: 35 mins
Porcje 2
Description

Delikatne, różowe risotto z dodatkiem łososia i zielonego groszku, przygotowane na różowym winie.

Składniki
  • 1 filiżanka ryżu do risotto (np. arborio, carolino)
  • 200 gramów łososia (filet lub dzwonko)
  • 1/2 filiżanki zielonego groszku (mrożonego)
  • 1 lampka różowego lub białego wina (wytrawnego)
  • 700 mililitrów bulionu
  • 1 cebula (mała)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka startego twardego sera (np. parmezan, grana padano, bursztyn)
  • oliwa
  • sól i pieprz
Przygotowanie
  1. Mięso łososia delikatnie oddziel od skóry i ości za pomocą ostrego noża, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.

  2. W rondelku rozgrzej nieco oliwy i zeszklij na niej posiekaną wcześniej cebulkę i czosnek, a następnie dodaj ryż. Wymieszaj go dokładnie, tak aby każde ziarenko dokładnie pokryło się oliwą i podsmażaj chwilę, aż ziarenka staną się szkliste.

  3. Zmniejsz ogień pod garnkiem i dolej do ryżu lampkę wina – zamieszaj i pozwól, by płyn się zredukował. Następnie niewielkimi porcjami dolewaj do ryżu bulion – każdą kolejną dopiero, gdy ryż wchłonie płyn. Po ok. 15-20 minutach ryż powinien być dostatecznie miękki.

  4. W międzyczasie, po około 10 minutach gotowania dodaj do ryżu groszek i wymieszaj.

  5. Na sam koniec dodaj kawałki łososia, masło i parmezan, szczyptę pieprzu i soli do smaku – zamieszaj, przykryj garnek pokrywką i odstaw na 5 minut. Delikatne mięso z łososia zetnie się momentalnie w zetknięciu z gorącym ryżem i dojdzie pod przykryciem. Podawaj gorące, udekorowane natką pietruszki lub gałązką rozmarynu.

Notatki

Risotto z łososiem i groszkiem jest różowe dzięki dodatkowi różowego wina. Możesz użyć także białęgo wina - kolor będzie jednak inny.

Dziękuje za skorzystanie  przepisu! Zajrzyj ponownie na JestPysznie.pl po więcej ;-)