Ryba pieczona w soli

Ryba pieczona w soli to tradycyjna, znana od wieków metoda pieczenia ryb w całości. To świetny sposób na soczystą, pyszną rybę, którą przygotujesz w piekarniku bez użycia dodatkowego tłuszczu.

ryba pieczona w soli

Do przygotowania ryby pieczonej w soli potrzebna jest ryba w całości – wypatroszona, ale z głową i ogonem i z nienaruszoną skórą. Możesz wybrać na przykład doradę, okonia morskiego (labraksa) czy pstrąga, lub inna ulubioną rybę. Na zdjęciu znajduje się okoń morski pieczony właśnie w skorupie z soli.

Jak upiec rybę w soli?

Pieczenie w soli polega na dokładnym pokryciu pieczonej ryby grubą warstwą soli, która w czasie pieczenia utworzy skorupę. Skorupa z soli sprawia, że pieczona ryba pozostaje idealnie soczysta, miękka i aromatyczna. Po wyjęciu z pieca rozłupuje się solną skorupę i usuwa skórę, która nie nadaje się do jedzenia. Samo mięso upieczonej ryby nie jest przesolone. Ważne jednak, aby skóra była nienaruszona, a podczas zasypywania sól nie powinna nasypać się do środka wypatroszonej ryby.

Do środka ryby możesz włożyć ulubione zioła, natkę pietruszki, czosnek, plastry cytryny. Świetnie zaromatyzują pieczoną rybę.

Do pieczenia w soli najlepiej wybrać sól gruboziarnistą, chociaż mnie ta sztuka udała się znakomicie także ze zwykłą, drobnoziarnistą solą kuchenną.

Ryba pieczona w soli

Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min W sumie 40 mins Porcje: 1

Opis

Ryba pieczona w soli - tradycyjny sposób na upieczenie rybyw całości. Bez dodatku tłuszczu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rybę umyj i osusz. Do środka włóż plaster cytryny. Zamknij palcami brzegi ryby.

  2. Na dno naczynia żaroodpornego lub duży arkusz papieru do pieczenia wysyp grubą warstwę soli. Połóż na niej rybę, a następnie posyp ją solą od góry, tak by cała była przykryta grubą warstwą.

  3. Piecz w temperaturze 200℃ przez około 30 minut, aż powierzchnia skorupy z soli zacznie brązowieć. 

  4. Po upieczeniu rozłup skorupę z soli, np. tłuczkiem, i delikatniej wyjmij z niej gotową rybę.
    Podawaj z ulubionymi dodatkami, skropioną sokiem z cytryny.

Tagi: ryba pieczona w całości, ryba pieczona w soli, dorada pieczona w soli, labraks pieczonyw soli, ryba na soli, ryba pieczona z solą, okoń morski pieczony w soli, ryba pieczona bez tłuszczu

Zobacz też...