Ryba pieczona w soli
Ryba pieczona w soli to tradycyjna, znana od wieków metoda pieczenia ryb w całości. To świetny sposób na soczystą, pyszną rybę, którą przygotujesz w piekarniku bez użycia dodatkowego tłuszczu.

Do przygotowania ryby pieczonej w soli potrzebna jest ryba w całości – wypatroszona, ale z głową i ogonem i z nienaruszoną skórą. Możesz wybrać na przykład doradę, okonia morskiego (labraksa) czy pstrąga, lub inna ulubioną rybę. Na zdjęciu znajduje się okoń morski pieczony właśnie w skorupie z soli.
Jak upiec rybę w soli?
Pieczenie w soli polega na dokładnym pokryciu pieczonej ryby grubą warstwą soli, która w czasie pieczenia utworzy skorupę. Skorupa z soli sprawia, że pieczona ryba pozostaje idealnie soczysta, miękka i aromatyczna. Po wyjęciu z pieca rozłupuje się solną skorupę i usuwa skórę, która nie nadaje się do jedzenia. Samo mięso upieczonej ryby nie jest przesolone. Ważne jednak, aby skóra była nienaruszona, a podczas zasypywania sól nie powinna nasypać się do środka wypatroszonej ryby.
Do środka ryby możesz włożyć ulubione zioła, natkę pietruszki, czosnek, plastry cytryny. Świetnie zaromatyzują pieczoną rybę.
Do pieczenia w soli najlepiej wybrać sól gruboziarnistą, chociaż mnie ta sztuka udała się znakomicie także ze zwykłą, drobnoziarnistą solą kuchenną.

Ryba pieczona w soli
Opis
Ryba pieczona w soli - tradycyjny sposób na upieczenie rybyw całości. Bez dodatku tłuszczu.
Składniki
Przygotowanie
-
Rybę umyj i osusz. Do środka włóż plaster cytryny. Zamknij palcami brzegi ryby.
-
Na dno naczynia żaroodpornego lub duży arkusz papieru do pieczenia wysyp grubą warstwę soli. Połóż na niej rybę, a następnie posyp ją solą od góry, tak by cała była przykryta grubą warstwą.
-
Piecz w temperaturze 200℃ przez około 30 minut, aż powierzchnia skorupy z soli zacznie brązowieć.
-
Po upieczeniu rozłup skorupę z soli, np. tłuczkiem, i delikatniej wyjmij z niej gotową rybę.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, skropioną sokiem z cytryny.