Print Options:

Ryż na mleku kokosowym z truskawkami

Ryż na mleku kokosowym z truskawkami
Time
Czas gotowania: 30 min W sumie: 30 mins
Porcje 4
Description

Ryż ugotowany na mleku kokosowym z dodatkiem świeżych, gniecionych truskawek - idealny na deser lub podwieczorek.

Składniki
  • 1 szklanka ryżu do risotto (np. arborio, carolino)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (ok. 1/2 puszki)
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 kilogram truskawek
  • świeża mięta (opcjonalnie, do podania)
Przygotowanie
  1. Ryż wypłucz porządnie pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka ustawionego na średnim ogniu. Podprażaj chwilkę, mieszając. Dolej odmierzone mleko kokosowe i wodę, dodaj cukier i sól, zamieszaj i gotuj ok. 15 minut pod przykryciem, aż ryż wchłonie więszość płynu. 
    Jeśli płyn zredukuje się wcześniej, dolej nieco więcej wody lub mleka.
    Odstaw na 10-15 minut pod przykryciem.

    Ryż nie musi być idealnie miękki po ugotowaniu - wystarczy aldente. Dojdzie, odstawiony na kilkanaście minut pod przykryciem.
  2. Umyte i obrane z szypułek truskawki rozgnieć widelcem lub za pomocą blendera (zostaw kilka do dekoracji).

  3. Wyłóż zmiksowane owoce do miseczek lub salaterek, dodaj ryż, udekoruj listkami mięty.

Notatki

Możesz zmiksować owoce na gładku mus. Ja wolę owoce rozgniecione widelcem. Podobny efekt uzyskasz też blederem, misując je krótko.
Ryż nakładałam łyżką-gałkownicą do lodów.
Smakuje wspaniale zarówno na zimno, jak i kiedy ryż jest jeszcze ciepły.

Tagi: ryż z truskawkami, ryż na mleku kokosowym, truskawki, przepis na ryż na mleku kokosowym

Dziękuje za skorzystanie  przepisu! Zajrzyj ponownie na JestPysznie.pl po więcej ;-)