Sałatka makaronowa z pomidorami, oliwkami i fetą
Kolorowa i radosna, pachnąca skąpanymi w oliwie pomidorami i fetą sałatka makaronowa. Gotowa w mniej niż pół godziny, pyszna i sycąca, a przy tym świeża i lekka. Brzmi zachęcająco?

Sałatki makaronowe długo kojarzyły mi się z tłustymi od majonezu imprezowymi sałatkami „pod wódeczkę”. Jednak to nie jedyna opcja, jaką daje nam hasło „sałatka z makaronem”. Sałatka makaronowa może być także pełna świeżych, aromatycznych warzyw, a zamiast kopiastej łychy majonezu – wystarczy oliwa, przyprawy i zioła.
Taka sałatka makaronowa z pomidorami, oliwkami, serem feta i rukolą nie tylko wygląda, ale i smakuje świetnie. Jest też zdrowa i pożywna, a do tego gotowa w kilka minut (plus czas na ugotowanie makaronu).
Jaki makaron do sałatki wybrać?
Do sałatek najlepiej sprawdzają się makarony mniejszych rozmiarów. Od drobnych orzo w kształcie ziarenek ryżu po świderki, rurki czy kokardki. Warto tu sięgnąć po makarony pełnoziarniste lub z mąk nietradycyjnych. Makarony z soczewicy czy ciecierzycy są dziś dostepne w większości popularnych marketów. Wcale nie zbijają z nóg ceną, a pod względem odżywczym są bardzo ciekawymi produktami. Bogate w białko i błonnik, kwas foliowy, żelazo, bezglutenowe (sprawdzaj składy i etykiety) a przy tym naprawdę smaczne.
Do przygotowania tej sałatki makaronowej wybrałam właśnie makaron z czerwonej soczewicy. Jeśli nie masz takiego pod ręką – wykorzystaj ten, który czeka w kuchennej szafce. 😉
Pamiętaj, aby ugotowany makaron odcedzić i przelać zimną wodą, ewentualnie dodatkowo spryskaj lekko oliwą i przemieszaj. Dzięki temu nie będzie się sklejał po wystudzeniu.

Sałatka makaronowa z pomidorami, oliwkami i fetą
Składniki
Przygotowanie
-
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonym wrzątku. Odcedź i przelej zimną wodą.
-
Pomidorki poprzekrawaj na połówki, cebulę pokrój w cienkie krążki lub piórka, ser feta w kostkę.
-
Umieść przygotowane składniki sałatki w misce, polej 2-3 łyżkami oliwy, dodaj szczyptę suszonego oregano, świeżo zmielonego pieprzu, posól delikatnie. Wymieszaj.
Notatki
Do sałatek świetnie pasuje makaron w kształcie świderków, kokardek lub rurek. Możesz wykorzystać tradycyjny makaron, pełnoziarnisty lub na przykład makaron z soczewicy.
Sałatka z makaronem to także świetny sposób na to, aby wykorzystać resztki ugotowanego wcześniej makaronu.