Sałatka z serem halloumi i morelami

W dni, kiedy nie mam ochoty na dłuższe gotowanie, sięgam po sałatki. Lubię zwłaszcza łączyć smaki serów ze świeżymi owocami i warzywami. Szybka i lekka sałatka z serem halloumi i morelami jest idealna na letni lunch.

Sałatka z halloumi i morelami

Ser halloumi pochodzi z Cypru. Tylko to sobie wyobraźcie – przeciętny Cypryjczyk zjada 8 kilogramów tego sera rocznie!

Halloumi doskonale nadaje się do grillowania. Topi się w wysokich temperaturach. Dzięki temu podpieczony na grillu lub patelni apetycznie się rumieni, zamiast rozpływać. Słonawy smak sera halloumi świetnie komponuje się ze słodyczą świeżych owoców w sałatce.

Poznaj inne przepisy na sałatki

Morele nie tylko na słodko

Morele to jedne z owoców, które lubię łączyć z serami i mięsem. Chociaż najpopularniejsze przepisy na morele to zwykle przepisy na ciasta, ja najbardziej lubię wykorzystywać te owoce w wytrawnych przepisach. Morele mają ogromny tu ogromny potencjał. Warto go wykorzystać dla urozmaicenia codziennych przepisów.

Do przygotowania sałatki, oprócz moreli i grillowanego sera halloumi, wykorzystałam też pomidorki koktajlowe, świeże liście szpinaku baby i cebulę, która zaostrza smak sałatki. To wszystko podane z dressingiem z oliwy, soku z cytryny i aromatycznym, świeżym tymiankiem oraz pieczywem to doskonały pomysł na prosty, sycący i zdrowy posiłek.

Podobny dressing do sałatek możesz przygotować nie tylko z sokiem z cytryny, ale tez octem jabłkowym czy octem balsamicznym. Zamiast tymianku możesz użyć także rozmarynu, mięty, bazylii lub oregano.

Sałatka z serem halloumi i morelami to zdecydowanie jedna z moich ulubionych letnich sałatek.

Smacznego!

Sałatka z serem halloumi i morelami

Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 5 min W sumie 10 mins Porcje: 2

Opis

Szybka sałatka z grillowanym serem haloumi i morelami z dodatkiem świeżego szpinaku i dressingiem cytrnowym z tymiankiem - idealna na lekki lunch.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój ser halloumi na plasterki, morele i pomidory na mniejsze kawałki, cebulę w piórka.

  2. Rozgrzej patelnię - grillową lub zwykłą - i podpiecz plasterki sera halloumi przez 2 minuty z jednej i około minuty z drugiej, do zrumienienia.

  3. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, listkami tymianku, szczyptą soli i pieprzu.

  4. Wyłóż na talerze liście szpinaku, pokrojone morele pomidory i cebulę oraz grillowany ser halloumi. Polej przygotowanym wcześniej sosem. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Tagi: sałatka z halloumi, sałatka z morelami, halloumi z grila, sałatka z halloumi i morelami, sałatka z morelami i serem halloumi, sałatka z serem halloumi

Zobacz też...