Smażone ziemniaki z bobem i fetą
Zastanawiasz się jak przyrządzić bób? Chociaż świetnie smakuje po prostu ugotowany w wodzie, to bób ma znacznie więcej do zaoferowania. Smażone ziemniaki z bobem i fetą to jeden z pomysłów na te pyszne, zielone ziarenka, które warto wykorzystać w swojej kuchni. I jednocześnie świetny pomysł na ziemniaki do obiadu!

Bób to dla mnie prawdziwy przysmak. Latem wręcz zajadam się bobem, z masełkiem i bułeczką, gorącym aż parzy w palce. Bywają dni, że niczego mi więcej nie potrzeba na obiad czy kolację. Po prostu bób. Ale bób warto wykorzystać w kuchni nie tylko w ten najprostszy możliwy sposób i tym samym urozmaicić sobie kulinarne doznania.
Smażone ziemniaki z bobem i fetą to prosty, swojski sposób na podanie tych warzyw w nowej odsłonie. Aromatycznej, mocno czosnkowej, a jeśli lubisz – także pikantnej, dzięki papryczce chili. Sprawdzą się świetnie jako dodatek do dania głównego. Zamiast podawać ugotowane ziemniaki i bób osobno, podsmaż je razem na oliwie, dodaj czosnek, a kiedy zaczną się rumienić, posyp fetą i natką pietruszki.
Zobacz też inne przepisy z ziemniakami i z bobem
Możesz też podać tak przygotowane ziemniaki z bobem po prostu z dodatkiem jajka sadzonego. Jeszcze tylko kubek maślanki, kefiru czy zsiadłego mleka i masz świetny, sycący i pyszny obiad lub kolację z głowy. To taki rodzaj jedzenia, który uwielbiam zwłaszcza latem, kiedy bardzo rzadko w ogóle mam ochotę na dania z mięsem.
Jeśli chcesz przygotować wegańską wersję smażonych ziemniaków z bobem, zamiast tradycyjnego sera feta, użyj roślinnego zamiennika lub pomiń ten składnik w ogóle.
Smacznego!

Smażone ziemniaki z bobem i fetą
Opis
Smażone ziemniaki z bobem i fetą, doprawione czosnkiem, natką pietruszki i - opcjonalnie - papryczką chili. Idealne jako dodatek do obiadu lub z jajkiem sadzonym na letni lunch lub kolację.
Składniki
Przygotowanie
-
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach. W zależności od wielkości ugotowane ziemniaki pokrój na połówki lub ćwiartki. Ugotuj bób, przestudź i obierz z łupinek.
-
Na średniej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy. Dodaj ugotowane ziemniaki, podsmażaj chwilę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili (opcjonalnie) oraz bób. Dopraw szczyptą soli. Podsmażaj na średnim ogniu przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki zaczną się lekko rumienić. Zdejmij patelnię z ognia, posyp pokruszonym serem feta.
-
Podsmażone ziemniaki i bób przełóż na talerze, posyp natką pietruszki, dopraw odrobiną mielonego pieprzu.
Podawaj jako dodatek do innych dań lub na przykład z jajkiem sadzonym jako pomysł na obiad lub kolację.