Smażone ziemniaki z bobem i fetą, doprawione czosnkiem, natką pietruszki i - opcjonalnie - papryczką chili. Idealne jako dodatek do obiadu lub z jajkiem sadzonym na letni lunch lub kolację.
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach. W zależności od wielkości ugotowane ziemniaki pokrój na połówki lub ćwiartki. Ugotuj bób, przestudź i obierz z łupinek.
Na średniej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy. Dodaj ugotowane ziemniaki, podsmażaj chwilę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili (opcjonalnie) oraz bób. Dopraw szczyptą soli. Podsmażaj na średnim ogniu przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki zaczną się lekko rumienić. Zdejmij patelnię z ognia, posyp pokruszonym serem feta.
Podsmażone ziemniaki i bób przełóż na talerze, posyp natką pietruszki, dopraw odrobiną mielonego pieprzu.
Podawaj jako dodatek do innych dań lub na przykład z jajkiem sadzonym jako pomysł na obiad lub kolację.
Dziękuje za skorzystanie przepisu! Zajrzyj ponownie na JestPysznie.pl po więcej ;-)