Zalewajka z kiełbasą i ziemniakami

Zalewajka z kiełbasą i ziemniakami – prosta, tradycyjna wiejska zupa z ziem łódzkich, czyli smak moich rodzinnych stron. Pachnąca majerankiem i grzybami, kwaśna od żuru, pełna sycących ziemniaków i kiełbasy. Zupa idealna dla wszystkich wielbicieli pożywnych, gęstych zup, które zostały stworzone po to, aby się nimi najeść.

alewajka z kiełbasą i ziemniakami

Kiedy ktoś mnie pyta o ulubioną potrawę, trudno mi jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Lubię jeść, lubię gotować i wiele dań z różnych stron świata na dobre wpisało się na listę przepisów, do których wracam regularnie. Ale to właśnie zalewajka z ziemniakami i kiełbasą zawsze znajduje się w tej klasyfikacji wysoko. To moja ulubiona zupa, którą gotuję przynajmniej kilka razy w roku.

Lubię, kiedy zalewajka jest gęsta. Przygotowuję ją na wywarze z kiełbasy z dodatkiem suszonych grzybów, czosnku i mnóstwa majeranku. Wywar zakwaszam żurem lub barszczem – takim zwykłym, z butelki lub domowym, przygotowanym z żytniego zakwasu na chleb.

Ziemniaki do zalewajki można ugotować osobno lub w wywarze – ważne, żeby były już miękkie zanim doda się do nich kwaśny żur, który spowolni gotowanie. Nazwa zalewajki pochodzi wprost z tradycji zalewania kwasem ugotowanych ziemniaków. Zalewajkę zawsze podaję z chlebem. To jak mój rytuał – kromka z masłem i talerz zupy pełen ziemniaków i kawałeczków kiełbasy. Mój własny comfort food.

Zobacz też przepis na domowy zakwas na żurek, który możesz wykorzystać do przygotowania zalewajki.

Czy istnieje jeden jedyny słuszny sposób na przygotowanie zalewajki? Zdecydowanie nie – o czym przekonują łodzianie w akcji Dumni z zalewajki. Zajrzyjcie do łódzkich restauracji, które serwują zalewajki, jeśli wybieracie się do mojej rodzinnej Łodzi.

Chociaż zalewajka doczekała się wpisów na Listę produktów tradycyjnych, to przepisów i wariacji na temat zalewajki będzie tyle, ile rodzinnych tradycji i zwyczajów. Możesz eksperymentować i bawić się dodatkami, ale zdecydowanie warto spróbować zalewajki i dać się jej oczarować. Każda zalewajka będzie tą prawdziwą.

Zalewajka z kiełbasą i ziemniakami

Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min W sumie 40 mins Porcje: 4

Składniki

Przygotowanie

  1. Kiełbasę pokrój w grube plastry i włóż do garnka razem z suszonumi grzybami, obranym z łupin czosnkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, ziarnami pieprzu i majerankiem. Zalej wodą i gotuj przez około 10 minut od zawrzenia.

  2. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój w kostke. Ugotuj do miękkości w posolonej wodzie.

  3. Do gotującego się wywaru dodaj dobrze wymieszany żur. Zmniejsz moc kuchenki i zagotuj powoli, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku solą.

  4. Na talerze lub do miseczek wyłóż ugotowane ziemniaki. Zalej gotową zupą. Podawaj z pieczywem.

Notatki

Wybierz swoją ulubioną kiełbasę. Czy to polska surowa, czosnkowa czy śląska - dobra będzie każda, którą lubisz. Dodatkowo możesz dodać do wywaru np. zesmażony boczek z cebulą, a podać z jajkiem. Zdaj się na swoje ulubione dodatki.

Tagi: zalewajka z ziemniakami i kiełbasą, zalewajka na żurku, przepis na zalewajkę, tradycyjna zalewajka, zalewajka na kiełbasie, łódzka zalewajka

Zobacz też...