Print Options:

Zupa krem z ziemniaków z grzankami i fetą

Zupa krem z ziemniaków z grzankami i fetą
Dania
Porcje 4
Składniki
    Zupa
  • 1,5 litra bulionu
  • 8 ziemniaków (średnich)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula (mała)
  • 1 łyżka masła
  • oliwa
  • 2 gałązki rozmarynu (świeżego)
  • 100 gramów sera feta (do podania)
  • Grzanki
  • 1 pszenna bułka
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
Przygotowanie
  1. Posiekaj cebulę i czosnek – nie musi być przesadnie drobno, bo zupa będzie miksowana na krem. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

  2. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i łyżkę masła. Zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, gałązki świeżego rozmarynu, zalej bulionemi gotuj do miękkości.

  3. Gdy ziemniaki już będą miękkie, zdejmij zupę z gazu, wyjmij rozmaryn i za pomocą blendera zmiksuj na gładki krem. Zagotuj, cały czas mieszając i posól do smaku. Dopraw słodką i ostrą papryką oraz pieprzem.

  4. Bułkę pokrój na kromki i skrop z obu stron oliwą. Układaj je na rozgrzanej patelni i podpiekaj z obu stron, a potem natrzyj ząbkiem czosnku i pokrój w kostkę.
    Zupę podawaj gorącą, z porządną porcją grzanek i pokruszonym serem feta.

Notatki

Zupę krem z ziemniaków możesz w łatwy sposób zweganizować - zrezygnuj z masła, wybierz bulion warzywny, a ser feta zastap wegańskiem odpowiednikiem (np. tofu z solanki).

Dziękuje za skorzystanie  przepisu! Zajrzyj ponownie na JestPysznie.pl po więcej ;-)