Zupa kurkowa z ziemniakami
Sezon na kurki zaczyna się już latem i trwa w zależności od pogody aż do października. Te pyszne grzyby inspirują i oczarowują smakiem, a ich wykorzystanie w kuchni to ogrom pysznych możliwości. Delikatna zupa kurkowa z ziemniakami to tylko jeden z wielu sposóbów na przygotowanie pysznego obiadu z udziałem tych wyjątkowych grzybów.

Cudne, kształtne, żółciutkie kurki to zdecydowanie jedne z moich ulubionych grzybów. Łatwo dostępne i naprawdę proste w przygotowaniu. A dania wyczarowane z kurek niezmiennie mnie zachwycają. Warto sięgnąć po nie zwłaszcza w sezonie, kiedy nawet w supermarkecie bez większych problemów można kupić świeże kurki. Warto zwrócić uwagę, aby były suche i jędrne.
Grzybki oczyszczam z resztek ściółki w posolonej wodzie. Pamiętaj, aby nie moczyć ich długo. Wystarczy wrzucić do miski z posoloną wodą, zamieszać delikatnie dłonią, a większość zanieczyszczeń odlepi się od ich powierzchni. Potem błyskawicznie przepłukuję pod bieżącą wodą i osuszam. Pozostałe zabrudzenia czy resztki grzybni można zeskrobać delikatnie nożykiem lub ściągnąć palcami.
Zupa kurkowa na rosole
Delikatna zupa kurkowa z ziemniakami to jeden ze sposobów na wykorzystanie tych grzybów w kuchni. Wystarczy porcja kurek, ziemniaki, domowy bulion – możesz wykorzystać zwykły niedzielny rosół – i odrobina tymianku, który świetnie pasuje do dań z kurek.
Zobacz inne przepisy na kurki
Ta prosta zupa świetnie sprawdzi się niezależnie od okazji. Nie tylko wspaniale smakuje, ale też bardzo efektownie wygląda, dzięki zostawionym w całości grzybom (większe sztuki możesz przekroić na pół wzdłóż ogonka). Kurki mają wyjątkowe, nieregularne kształty – warto wykorzystać tę ich zaletę. Pięknie ozdobią każde danie z ich użyciem.
Ten przepis jest też bardzo prosty do zweganizowania. Zamiast na maśle możesz przesmażyć grzyby na odrobinie oleju rzepakowego i wykorzystać bulion warzywny.

Zupa kurkowa z ziemniakami
Opis
Delikatna, lekko pieprzna zupa z kurkami z dodatkiem ziemniaków.
Składniki
Przygotowanie
-
Kurki oczyść - do miski wlej zimą wodę, dodaj łyżkę soli, wsyp kurki. Zamieszaj krótko (nie mocz grzybów, wystarczy kilkanaście sekund) - większość zabrudzeń powinna się odlepić. Odcedź grzyby, osusz na papierowym ręczniku. Pozostałe zabrudzenia oczyść palcami i za pomocą nożyka
-
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę.
-
W garnku rozgrzej łyżkę masła, zeszklij cebulę i czosnek - 1-2 minuty. Dodaj kurki, podsmażaj ok. 5 minut aż grzyby lekko zmiękną. Dodaj ziemniaki i bulion, tymianek. Lekko posól.
-
Gotuj na małym ogniu ok. 15-20 minut pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Na koniec dopraw pieprzem.
Notatki
Pamiętaj, że wszystkie grzyby są ciężkostrawne. Chociaż zupa jest delikatna, grzybów nie powinno się podawać dzieciom, osobom w podeszłym wieku ani osobom z chorobami układu pokarmowego.