Delikatna, lekko pieprzna zupa z kurkami z dodatkiem ziemniaków.
Kurki oczyść - do miski wlej zimą wodę, dodaj łyżkę soli, wsyp kurki. Zamieszaj krótko (nie mocz grzybów, wystarczy kilkanaście sekund) - większość zabrudzeń powinna się odlepić. Odcedź grzyby, osusz na papierowym ręczniku. Pozostałe zabrudzenia oczyść palcami i za pomocą nożyka
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę.
W garnku rozgrzej łyżkę masła, zeszklij cebulę i czosnek - 1-2 minuty. Dodaj kurki, podsmażaj ok. 5 minut aż grzyby lekko zmiękną. Dodaj ziemniaki i bulion, tymianek. Lekko posól.
Gotuj na małym ogniu ok. 15-20 minut pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Na koniec dopraw pieprzem.
Pamiętaj, że wszystkie grzyby są ciężkostrawne. Chociaż zupa jest delikatna, grzybów nie powinno się podawać dzieciom, osobom w podeszłym wieku ani osobom z chorobami układu pokarmowego.
Dziękuje za skorzystanie przepisu! Zajrzyj ponownie na JestPysznie.pl po więcej ;-)