Print Options:

Zupa pomidorowa z drobiowymi pulpecikami i makaronem

Zupa pomidorowa z drobiowymi pulpecikami
Kuchnia
Dania
Time
Czas przygotowania: 20 min Czas gotowania: 25 min W sumie: 45 mins
Porcje 4
Description

Aromatyczna, przygotowana z dodatkiem mnóstwa świeżych ziół, zupa pomidorowa z dodatkiem delikatnych drobiowych pulpecików.

Składniki
    Zupa
  • 800 mililitrów bulionu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300 mililitrów przecieru pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki bazylii
  • 1 garść gałązek tymianku
  • 2 łodygi lubczyku
  • 1/2 pęczka natki petruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz, cukier (do smaku)
  • ugotowany makaron (do podania)
  • Pupleciki
  • 250 gramów mięsa mielonego z indyka
  • 1 mała cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Zacznij od przygotowania masy na pulpety. Drobno posiekaj cebulę, natkę pietruszki i listki tymianku, a następnie dodaj do mięsa.  Dodaj także szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie i odstaw na kilka minut.

  2. W tym czasie zacznij przygotowywać zupę.  Cebulę i czosnek posiekaj - nie musi być drobno, bo zupa będzie zblendowana (lub przetarta przez sito). W średnim garnku rozgrzej oliwę i zeszklij posiekane cebulę oraz czosnek. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, a następnie dodaj bulion, przecier pomidorowy oraz po 3-4: liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu.

  3. Dodaj gałązki świeżych ziół i gotuj powoli na niewielkim ogniu przez kolejne 8-10 minut.

  4. Z przygotowanej wcześniej masy mięsnej uformuj nieduże, okrągłe pulpeciki. Rozjrzej na patelni łyżkę oliwy i podsmażaj pulpety z dwóch stron przez ok. 2 minuty. Podsmażone mięso odłóż na bok.

  5. Zdejmij zupę z kuchenki i wyłów z niej dodane wcześniej zioła, liście laurowe, ziele angielskie i ziarnka pieprzu. Zmiksuj na gładko resztę zawartości garnka lub przetrzyj przez sito tak, aby rozdrobnić pozostałe kawałeczki cebuli i czosnku. 

    Możesz pominąć ten krok - ale ja zdecydowanie wolę gładką zupę bez pływających w niej kawałków cebuli.
  6. Garnek ze zmiksowaną zupą postaw z powrotem na kuchence na niewielkim ogniu i pozwól by się zagotowała. Dodaj podsmażone wcześniej pulpeciki i gotuj jeszcze przez około 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
    Podawaj z ulubionym makaronem, na przykład nitkami jak do rosołu, udekorowane listkami tymianku lub natki pietruszki.

Notatki

Miksowanie zupy blenderem na krem nie jest krokiem obowiązkowym, ale jeśli tak jak ja nie przepadasz za kawałkami cebuli w zupie, to dzięki temu jej tekstura stanie się niewyczuwalna. Takie kawałeczki przeszkadzały mi w zupach od dziecka - być może sprawdzi się to też u Twoich dzieci, jeśli nie lubią z tego powodu zup.
Możesz też zmiksować zioła i cebulę zanim dodasz je do masy na pulpeciki. Będą bardziej jednolite w strukturze, dzięki czemu wybredni domownicy nie będą polować na nieapetyczne kawałeczki.

Zamiast przecieru pomidorowego możesz dodać pomidory w puszcze.

Najlepsza zupa powstaje na bazie domowego bulionu - niedzielny rosół sprawdzi się idealnie. Bulion możesz ugotować w większej ilości i zamrozić, a potem wykorzystywać do przygotowywania zup, sosów czy risotta.

Tagi: zupa pomidorowa z pulpecikami, zupa pomidorowa przepis, pomidorówka z klopsikami, zupa z pulpecikami, pulpeciki do zupy przepis, zupa pomidorowa z makaronem

Dziękuje za skorzystanie  przepisu! Zajrzyj ponownie na JestPysznie.pl po więcej ;-)