Risotto z kurkami i grillowany łosoś

Chociaż lato dopiero się rozpoczyna i do właściwego sezonu jeszcze zostało trochę czasu, to na półkach niektórych sklepów już można znaleźć świeże kurki, a gdy nie ma się aż tyle szczęścia – także mrożone. Ale niech nie martwi się ten, który nabierze ochoty na to danie, a nie ma kurek w zasięgu – za kilka tygodni, o ile pogoda będzie sprzyjająca, lasy obrodzą w te niepozorne, lecz wyjątkowe grzyby. Tymczasem zapraszam na risotto z kurkami i idealnie zgrillowanego łososia.

Skocz do przepisu

 

041 Risotto z kurkami i grillowany łosoś V2

Risotto to proste, choć wymagające nieco uwagi danie. Dziś reprezentuje typowo włoską kuchnię, choć jak mówią pewne źródła – Marco Polo przywiózł je do Europy z Chin. Najbardziej popularną wersją jest risotto alla milanese – czyli po mediolańsku. Swoją wyjątkowość zawdzięcza dodatkowi szafranu, który, swoją drogą, jest najdroższą przyprawą na świecie… Do przyrządzenia risotto powinno się używać specjalnego gatunku ryżu – najczęściej arborio. Jego drobne, krągłe ziarenka po ugotowaniu stają się kremowe, nadając temu daniu odpowiednią konsystencję. Zwykły biały ryż zdecydowanie nie zapewni nam tego efektu – lecz niechlubnie się przyznam, że raz, gdy zabrakło mi arborio, a koniecznie musiałam zrobić sobie risotto, użyłam zwykłego. Konsystencja nie była zadowalająca, tym niemniej zdecydowanie nie było niejadane. 😉

Risotto z dodatkami – warzywami, mięsem – może stanowić samodzielne danie obiadowe, wszystko zależy od tego, co do niego dodamy. Dowolność doboru dodatków jest podobna, jak w przypadku makaronów – i to jest w nich najpiękniejsze. 🙂

Jeśli natomiast chodzi o łososia, to tej ryby wraz ze wszystkimi jej cechami i zaletami chyba nie trzeba przedstawiać… Warto natomiast poświęcić chwilę jej przygotowaniu – najsmaczniejszy łosoś z grilla to taki, który z wierzchu staje się delikatnie chrupiący, a w środku pozostaje soczysty i rozpływający się w ustach. Osiągnięcie tego efektu wcale nie jest trudne, a tak przygotowana ryba pasuje na każdą okazję.

041 Risotto z kurkami i grillowany łosoś V6

 

Risotto z kurkami
Przygotowanie
15 mins
Gotowanie
30 mins
W sumie
45 mins
 

podawane z grillowanym łososiem

Kategoria: Dania z ryżem
Kuchnia: włoska
Porcji: 2 osób
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
Na risotto:
  • 1 filiżanka ryżu do risotto np. arborio
  • 200-250 g kurek świeżych lub mrożonych
  • 1 cebula szalotka
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego
  • 1 lampka białego wina wytrawnego
  • oliwa
  • 1 łyżka masła
Łosoś:
  • 300 g filetu z łososia w 2 kawałkach
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosy sojowego
  • kilka listków świeżego rozmarynu
  • oliwa
  • sól i pieprze
Sposób przygotowania
Łosoś:
  1. Na ok. 2-3 godziny przed podaniem zamarynuj łososia w lekkiej marynacie. Sok z połowy cytryny wymieszaj z 2-3 łyżkami oliwy i odrobiną sosu sojowego. Dodaj soli i świeżo zmielonego pieprzu, listki rozmarynu. Tak przygotowaną mieszanką zalej filet z łososia i odłóż do lodówki.
  2. W chwili dodania kurek do risotto (krok 5 poniżej) zacznij rozgrzewać grilla lub patelnię grillową. Łososia wyjmij z marynaty i grilluj po 4-4,5 minuty z obu stron. 

Risotto:
  1. Kurki oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż krótko na maśle. Odłóż na bok

  2. Cebulę posiekaj drobno.

  3. Na patelni rozgrzej tyle oliwy, by zakrywała dno. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj ryż - wymieszaj porządnie i na średnim ogniu podsmażaj ziarna przez ok. 3-4 minuty, aż również staną się szkliste.

  4. Dodaj lampkę wina, wymieszaj, pozwól płynowi odparować. 

  5. Następnie dodawaj stopniowo, porcjami bulion. Pozwól mu zostać wchłoniętym przez pęczniejące ziarna ryżu i dopiero dodawaj kolejną niewielką porcję, aż ryż stanie się miękki - będzie to trwało 15-20 minut. Mniej więcej po 10 minutach dodaj kurki. Posól i popieprz do smaku.

  6. Na koniec dodaj do risotto łyżkę masła i porządnie rozmieszaj.

  7. Risotto wyłóż na talerze,  a na wierzchu ułóż kawałki łososia. Udekoruj świeżym rozmarynem
Uwagi i porady

Do risotto z kurkami świetnie będzie pasował także grillowany filet z kurczaka w ziołach. Możesz podać go osobno lub pokrojonego w kostkę i lekko podsmażonego dodać wraz z kurkami do gotującego się risotto.
Smacznego!

 

041 Risotto z kurkami i grillowany łosoś V4

 

041 Risotto z kurkami i grillowany łosoś V5

Zobacz też...

%d bloggers like this: