Chociaż lato dopiero się rozpoczyna i do właściwego sezonu jeszcze zostało trochę czasu, to na półkach niektórych sklepów już można znaleźć świeże kurki, a gdy nie ma się aż tyle szczęścia – także mrożone. Ale niech nie martwi się ten, który nabierze ochoty na to danie, a nie ma kurek w zasięgu – za kilka tygodni, o ile pogoda będzie sprzyjająca, lasy obrodzą w te niepozorne, lecz wyjątkowe grzyby. Tymczasem zapraszam na risotto z kurkami i idealnie zgrillowanego łososia.
Skocz do przepisu
Risotto to proste, choć wymagające nieco uwagi danie. Dziś reprezentuje typowo włoską kuchnię, choć jak mówią pewne źródła – Marco Polo przywiózł je do Europy z Chin. Najbardziej popularną wersją jest risotto alla milanese – czyli po mediolańsku. Swoją wyjątkowość zawdzięcza dodatkowi szafranu, który, swoją drogą, jest najdroższą przyprawą na świecie… Do przyrządzenia risotto powinno się używać specjalnego gatunku ryżu – najczęściej arborio. Jego drobne, krągłe ziarenka po ugotowaniu stają się kremowe, nadając temu daniu odpowiednią konsystencję. Zwykły biały ryż zdecydowanie nie zapewni nam tego efektu – lecz niechlubnie się przyznam, że raz, gdy zabrakło mi arborio, a koniecznie musiałam zrobić sobie risotto, użyłam zwykłego. Konsystencja nie była zadowalająca, tym niemniej zdecydowanie nie było niejadane. 😉
Risotto z dodatkami – warzywami, mięsem – może stanowić samodzielne danie obiadowe, wszystko zależy od tego, co do niego dodamy. Dowolność doboru dodatków jest podobna, jak w przypadku makaronów – i to jest w nich najpiękniejsze. 🙂
Jeśli natomiast chodzi o łososia, to tej ryby wraz ze wszystkimi jej cechami i zaletami chyba nie trzeba przedstawiać… Warto natomiast poświęcić chwilę jej przygotowaniu – najsmaczniejszy łosoś z grilla to taki, który z wierzchu staje się delikatnie chrupiący, a w środku pozostaje soczysty i rozpływający się w ustach. Osiągnięcie tego efektu wcale nie jest trudne, a tak przygotowana ryba pasuje na każdą okazję.

podawane z grillowanym łososiem
- 1 filiżanka ryżu do risotto np. arborio
- 200-250 g kurek świeżych lub mrożonych
- 1 cebula szalotka
- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego
- 1 lampka białego wina wytrawnego
- oliwa
- 1 łyżka masła
- 300 g filetu z łososia w 2 kawałkach
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka sosy sojowego
- kilka listków świeżego rozmarynu
- oliwa
- sól i pieprze
-
Na ok. 2-3 godziny przed podaniem zamarynuj łososia w lekkiej marynacie. Sok z połowy cytryny wymieszaj z 2-3 łyżkami oliwy i odrobiną sosu sojowego. Dodaj soli i świeżo zmielonego pieprzu, listki rozmarynu. Tak przygotowaną mieszanką zalej filet z łososia i odłóż do lodówki.
-
W chwili dodania kurek do risotto (krok 5 poniżej) zacznij rozgrzewać grilla lub patelnię grillową. Łososia wyjmij z marynaty i grilluj po 4-4,5 minuty z obu stron.
-
Kurki oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż krótko na maśle. Odłóż na bok
-
Cebulę posiekaj drobno.
-
Na patelni rozgrzej tyle oliwy, by zakrywała dno. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj ryż - wymieszaj porządnie i na średnim ogniu podsmażaj ziarna przez ok. 3-4 minuty, aż również staną się szkliste.
-
Dodaj lampkę wina, wymieszaj, pozwól płynowi odparować.
-
Następnie dodawaj stopniowo, porcjami bulion. Pozwól mu zostać wchłoniętym przez pęczniejące ziarna ryżu i dopiero dodawaj kolejną niewielką porcję, aż ryż stanie się miękki - będzie to trwało 15-20 minut. Mniej więcej po 10 minutach dodaj kurki. Posól i popieprz do smaku.
-
Na koniec dodaj do risotto łyżkę masła i porządnie rozmieszaj.
-
Risotto wyłóż na talerze, a na wierzchu ułóż kawałki łososia. Udekoruj świeżym rozmarynem
Do risotto z kurkami świetnie będzie pasował także grillowany filet z kurczaka w ziołach. Możesz podać go osobno lub pokrojonego w kostkę i lekko podsmażonego dodać wraz z kurkami do gotującego się risotto.
Smacznego!