Lśniące, ciemnofioletowe, niemal czarne bakłażany i czarna soczewica beluga z sosem ze świeżych pomidorów. Kiedy zobaczyłam czarną soczewicę i dowiedziałam się, że przeciwnie do czerwonej kuzynki, nie rozgotowuje się tak bardzo, wiedziałam, że wykorzystam ją do nafaszerowania bakłażanów, na które już od jakiegoś czasu miałam wielką ochotę.
Bakłażany, zwane także oberżyną, to wdzięczne warzywa, które świetnie nadają się do faszerowania. Dobrze czują się w towarzystwie pomidorów, a och sprężysty, nieco gąbczasty miąższ po ugrillowaniu lub podsmażeniu staje się miękki i mięsisty. A czarna soczewica beluga to moje wielkie odkrycie tej jesieni. Przesmaczna, napakowana antyoksydantami, piękna! Rewelacyjna do faszerowania, do sałatek i jako zamiennik mięsa w roślinnych wersjach popularnych dań- mam zamiar wykorzystać ją w kuchni na wiele sposobów. Nie widziałam jej w dyskontach, ale być może znajdzie się w większych marketach. Warto zajrzeć do sklepu ze zdrową żywnością lub kupić w internecie. Ja swoją kupiłam na stoisku z kaszami, orzechami, bakaliami i ziarnami na wagę na pobliskim rynku.
[su_highlight background=”#99c3ff”]Zobacz też bakłażany zapiekane z mięsem -> [KLIK][/su_highlight]
Roladki z bakłażana faszerowane czarną soczewicą w pomidorach wyszły przepyszne! Spiszą się doskonale jako danie główne lub bezmięsne przystawki.
Posypanie wierzchu odrobiną bułki tartej sprawia, że podczas zapiekania tworzy się lekko chrupiąca skorupka.

w sosie ze świeżych pomidorów
- 2 średnie bakłażany
- 1 szklanka czarnej soczewicy beluga
- 5 dużych pomidorów
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki parmezanu
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 szczypta tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka cukru
-
Ugotuj soczewicę w lekko osolonej wodzie - na szklankę soczewicy 2 szklanki wody, gotuj na małym ogniu przez ok. 30-35 minut.
-
Bakłażany pokrój wzdłuż w plastry grubości około ½ centymetra, lekko posól i odstaw na kilka minut. Wytrzyj ręcznikiem kuchennym z nadmiaru wody.
-
Grilluj plastry bakłażana z obu stron na posmarowanej lub spryskanej oliwą patelni grillowej, aż staną się miękkie.
-
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Pokrój w kostkę.
-
Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni lub w garnku, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę tymianku. Podsmażaj mieszając około 30 sekund i dodaj pomidory. Duś pomidory przez około 10-15 minut. Lekko posól i posłódź do smaku.
-
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż 3-4 łyżki sosu pomidorowego.
-
Do sosu pomidorowego dodaj ugotowaną soczewicę i wymieszaj dokładnie.
-
Na plastry grillowanego bakłażana nakładaj po łyżce farszu soczewicowego i zawijaj w ruloniki. Układaj ciasno jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Resztę farszu wyłóż na wierzch bakłażanów.
-
Posyp wierzch tartym serem i bułką tartą. Zapiekaj około 20 minut aż ser zapiecze się w chrupiącą skorupkę.
-
Podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład ryżem lub kaszą.
Możesz nafaszerować soczewicą w pomidorach całe bakłażany. W tym celu wytnij i wydrąż wzdłuż bakłażana trójkąt ok 1/4 obwodu. Zapiecz lekko posolone i skropione oliwą bakłażany przez około 10-15 minut i dopiero wtedy faszeruj.
Soczewica beluga nie rozgotowuje się, jak jej czerwona odmiana. Ziarenka pozostają w całości i nadają przyjemną teksturę daniu.
Możesz użyć czerwonej lub zielonej soczewicy.
W wersji wegańskiej zrezygnuj z sera lub użyj wegańskiego odpowiednika.
W wersji mięsnej możesz zastąpić soczewicę podsmażonym mięsem jak w tym przepisie.
.