Nie przepadam jakoś strasznie za słodyczami, ale lubię proste, domowe wypieki. Nie jest to pozycja obowiązkowa każdej niedzieli, jednak od czasu do czasu piekę jakieś ciasto. Zwykle, proste, szybkie, na miarę moich niewielkich zdolności związanych z wypiekami. Rustykalna tarta z jabłkami na pewno przypadnie ci do gustu i zrobisz ją nie raz. Nieważne czy najdzie Cię zwykła ochota na coś słodkiego, czy chcesz podać domowe ciasto do herbaty na popołudnie z gronie bliskich – ten przepis sprawdzi się na niemalże każdą okazję.
Wypieki takie jak ten cieszą wszystkie zmysły. Ciasto pięknie wygląda – nieregularny kształt tylko nadaje mu uroku, cudownie pachnie i wspaniałe smakuje. Połączenie jabłek z cynamonem i odrobiną imbiru to pyszna klasyka, do której nie trzeba namawiać, a ślinka cieknie sama, gdy ich cudowny aromat rozchodzi się w trakcie pieczenia po domu.
Nie dla mnie wymyślne ciasta z słodkimi, tłustymi kremami, dajcie mi jabłka na kruchym cieście, a będzie tak, jakbyście podarowali mi kawałeczek szczęścia.
Rustykalna tarta z jabłkami na kruchym cieście
- 3 duże, kwaskowe jabłka
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- ok. 70 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- duża szczypta mielonego imbiru
- szczypta soli
- odrobina mleka
Na czystym blacie lub stolnicy usyp górkę z mąki wymieszanej z cukrem pudrem i solą, w środek włóż pokrojone na kawałki masło i ostrym nożem siekaj, aż zacznie się łączyć z mąką. Wyrabiaj dłońmi energicznie, aż masa stanie się jednolita i przestanie lepić do rąk (ciasto będzie lekko lepkie, ale nie powinno zostawać na rękach). Uformuj kulę i zawiń szczelnie w folię spożywczą. Schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie obierz jabłka i pokrój w półplasterki o grubości około pół centymetra. Cukier wymieszaj z cynamonem i imbirem, a następnie posyp powstałą mieszanką owoce i lekko zamieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Schłodzone w lodówce kruche ciasto rozwałkuj na okrąg o grubości około pół centymetra. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układaj cząstki jabłek dookoła, ciasno w odległości około 4-5 centymetrów od brzegu placka. Pozostawione brzegi zawiń do góry tak, by opierały się o owoce, posmaruj mlekiem, dzięki któremu po upieczeniu staną się złociste i lekko błyszczące.
Piecz przez ok. 35-40 minut aż jabłka staną się miękkie, a ciasto rumiane. Po upieczeniu zostaw do wystudzenia, a następnie posyp cukrem pudrem.
Kruche ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i stanowi doskonałą bazę do prostych i efektownych wypieków, nie tylko na słodko – wystarczy pominąć cukier. Trzeba jedynie pamiętać o tym, że masło musi być zimne, a po wyrobieniu ciasto koniecznie trzeba schłodzić w lodówce, by stężało. Przed wstawieniem do piekarnika działamy szybko – trzeba ciasto sprawnie wywałkować, wyłożyć nim blaszkę do tart czy powykrawać ciastka. Jeśli będzie się pracować za wolno, ciasto ogrzeje się i rozpłynie – jest w nim mnóstwo masła, więc nie powinno to nikogo dziwić.
Taką tartę możesz przygotować z różnymi owocami i dodatkami. Ja czasem dodatkowo posypuję jabłka pokruszonymi orzechami włoskimi. Pyszna będzie też kombinacja śliwek z cynamonem i orzechami pekan. A dla wielbicieli wyrazistych, słodko wytrawnych smaków polecam wersję z morelami, słonym serem feta i tymiankiem lub z gruszką, orzechami włoskimi i serem gorgonzola – mój osobisty hit!