Najlepsze rzeczy bywają jednocześnie najprostszymi.
Podobnie jest z klasyczną włoską sałatką Caprese. Plastry pomidora i sera mozzarella ułożone naprzemiennie i przybrane zielonymi listkami świeżej bazylii, skropione oliwą z oliwek, stanowią rewelacyjną propozycję na… posiłek o każdej porze dnia.
Kompozycja czterech składników, dobranych do siebie smakowo w totalnej harmonii i perfekcji. Czy może być coś mniej skomplikowanego?
Jeśli jakimś cudem jeszcze nie znasz tego połączenia – skuś się, nie wiesz co tracisz?
Sałatkę caprese przygotowuję regularnie – świetna na śniadanie, lunch czy kolację. Pięknie się prezentuje i jest pewniakiem na stole, gdy trzeba kogoś szybko nakarmić.

- 1 pomidor
- 1 opakowanie sera mozzarella ok. 125g
- kilka liści świeżej bazylii
- oliwa
- oliwki do przybrania (opcjonalnie)
- ulubione pieczywo do podania
-
Plastry pomidora, mozzarelli oraz liście bazylii układaj naprzemiennie na talerzu.
-
Skrop oliwą z oliwek, udekoruj oliwkami, odstaw na kilka minut.
-
Podawaj z ulubionym pieczywem.
Kolory caprese symbolizują włoską flagę.
Dobrej jakości oliwa z oliwek ma w nazwie wyrażenie extra virgin. Powinna być tłoczona na zimno, nierafinowana i opakowana w butelkę z ciemnego szkła, aby nie utleniała się pod wpływem światła.
Moje ulubione oliwki to ciemne oliwki kalamata z pestką. Mogłabym się nimi objadać o każdej porze dnia!
Zobacz też tę sałatkę w wersji z pomarańczowymi pomidorami i czerwoną bazylią!
.