Niezależnie od okazji, czy to święta, czy imieniny, na polskich stołach króluje tradycyjna sałatka jarzynowa. Gotowane warzywa, jajka, kiszone ogórki, jabłko, majonez – sałatka jarzynowa nie ma sobie równych. A z okazji Bożego Narodzenia życzymy wszystkim odwiedzającym zdrowych i pogodnych świąt. No i smacznej jarzynowej!.
Tegoroczne święta są dla mnie wyjątkowe – znalazłam się w zupełnie nowych okolicznościach i po raz pierwszy w życiu spędzam Boże Narodzenie poza Polską. Ahoj, przygodo! Zanim jednak spakowałam walizki, przygotowując się na spotkanie z nieznanymi mi tradycjami bożonarodzeniowymi, ugotowałam jajka, marchew i ziemniaki, bo zamarzyła mi się sałatka jarzynowa.
Sałatkę jarzynową przygotowuję bez pietruszki i selera, bo za nimi nie przepadam. Obowiązkowo dodaję kiszone ogórki i jabłko, które razem z ogórkami wybornie przełamuje mdławy smak gotowanych ziemniaków i marchewki. Łyżeczka musztardy wieńczy dzieło.
Sałatka jarzynowa nie jest typowo wigilijną potrawą, jednak Boże Narodzenie to nie tylko Wigilia. Dwa następujące po tym czarownym wieczorze dni pełne są świętowania w gronie bliskich, kiedy nie obowiązuje nas tradycyjne postne menu. Wtedy też ta tradycyjna, polska sałatka zajmuje honorowe miejsce na stole obok smakowitych resztek z wigilijnej wieczerzy. Świętujcie zdrowo!

polska sałatka jarzynowa z dodatkiem gotowanych ziemniaków, jajek i warzyw konserwowych
- 3-4 spore ziemniaki
- 1 duża marchew (lub 3 mniejsze)
- 5 jajek
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 średnie jabłko
- 3-4 kiszone ogórki
- 1 łyżeczka musztardy np. sarepskiej
- 3-4 łyżki majonezu
- sól i pieprz
- 2-3 liście laurowe
-
Jajka ugotuj na twardo. Wystudzone obierz i drobno pokrój.
-
Wyszoruj ziemniaki i ugotuj w mundurkach razem z obraną marchewką w wodzie z odrobiną soli i liśćmi laurowymi. Ziemniaki najlepiej sprawdzić nakłuwając widelcem - jeśli nie stawia wyraźnego oporu, jest gotowy, Wyjmij warzywa z wody i zostaw na kilka minut do wystudzenia. Następnie pokrój w dość drobną kostkę.
-
Jabłko obierz i pokrój w kostkę podobnych rozmiarów co resztę warzyw. Pokrój też kiszone ogórki.
-
Groszek i kukurydzę odsącz z płynu i wsyp do dużej miski.
-
Dodaj wszystkie przygotowane wcześniej składniki, dodaj majonez i musztardę, nieco soli i pieprzu. Wymiesza delikatnie, lecz dokładnie.
-
Najlepiej odstawić do przegryzienia na 20-30 minut i sprawdzić, czy nie potrzeba więcej soli.
.
Ciekawostka: Portugalczycy też znają jarzynową. Nazywają ją sałatką rosyjską.