Uwielbiam sałatki. Gdy byłam młodsza niedoceniane, dziś stanowią jeden z najważniejszych filarów moich codziennych posiłków. Bo sałatka nie musi być jedynie warzywnym dodatkiem do dania głównego. Sama w sobie idealnie sprawdzi się jako pożywny, lecz lekki lunch, obiad czy kolacja.
Mam swoje ulubione składniki i żelazne przepisy – to jeden z nich, a w nim sami ulubieńcy: pyszny kurczak, świeży pomidor, chrupiący ogórek i sałata, no i ona, odkryta trochę przypadkiem – cieciorka.
Sałatki takie jak ta rewelacyjnie nadają się na każdą porę dnia i o każdej porze roku. Zadowolą średnio głodnych oraz tych, którym już dość głośno burczy w brzuchu. Zasmakuje zatwardziałym mięsożercom i osobom, które bez mięsa także mogą się obejść – jak ja. Do przyprawienia kurczaka możesz użyć ulubionych przypraw: mieszanki do gyrosu, słodkiej i ostrej papryki, curry, świeżych lub suszonych ziół. Dzięki temu możesz ją zawsze dostosować do swoich potrzeb i swojego smaku. Jest tak banalnie prosta, że nie wymaga żadnych szczególnych przygotowań czy składników – wystarczy przesmażyć lub ugrillować filet z kurczaka, pokroić warzywa i wymieszać składniki na sos czosnkowy. Voila! Smacznego!
Sałatka z kurczakiem gyros i cieciorką
- Pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 średni ogórek lub 2-3 ogórki gruntowe
- 1-2 pomidory
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1/2 puszki ciecierzycy
- mała cebula
- przyprawy, np. do gyrosa
- oliwa
Sos czosnkowy
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiegi
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz, cukier
Pierś z kurczaka umyj i pokrój w niedużą kostkę – nie może być zbyt drobna, bo podczas smażenia mięso zbyt szybko się zeschnie i stanie się nieprzyjemnie włókniste i twarde. Wymieszaj 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa z łyżką oliwy i zamarynuj mięso. Odstaw na kilka minut, a w tym czasie przygotuj sos czosnkowy. Wymieszaj jogurt i majonez z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, szczyptą soli i pieprzu oraz odrobiną cukru. Odstaw na czas przygotowywania sałatki do lodówki.
Rozgrzej teflonową patelnię i na średnim ogniu smaż na niej mięso, aż wszystkie kawałki będą lekko zezłocone na wierzchu, a w środku wciąż delikatne i soczyste. Pozwól kurczakowi lekko przestygnąć w czasie, gdy będziesz kroić warzywa – oczywiście wcześniej umyte.
Wyłóż cząstki warzyw na na talerz, dodaj 2-3 łyżki odsączonej cieciorki i kilka kawałków mięsa, polej sosem czosnkowym. Jeśli lubisz, możesz podać sałatkę z kromką świeżego chleba lub z grzankami.