Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i serem feta

Prosta i szybka sałatka z dodatkiem pieczonego buraka  z serem feta i dressingiem z octu balsamicznego to pyszna propozycja na lunch. Pełna smaku i kolorów, aż chce się do niej wracać.

 Skocz do przepisu

Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i serem feta
Buraki to prawdziwa skarbnica dobra i zdrowia. Świetnie smakują, mają oszałamiający kolor, dostarczą nam kwasu foliowego, silnych przeciwutleniaczy, wzmacniają układ krwionośny, pomagają walczyć z anemią, nadciśnieniem i wysokim cholesterolem.

Sałatka z pieczonych buraków z dodatkiem sera feta, rukolą, podane z pestkami dyni i skropione dressingiem balsamicznym są prawdziwą ucztą. I chociaż z wiadomych względów słowo burak kojarzy nam się pejoratywnie, to warto dać burakom szansę na talerzu.

.
Świeże buraki są dostępne także zimą, dzięki czemu mogą uświetnić nasze posiłki kiedy brak innych sezonowych warzyw. Jeśli lubisz buraki, koniecznie spróbuj tej sałatki. Burak w połączeniu ze słoną fetą i rukolą spisuje się wyśmienicie. Jeśli masz już upieczone lub ugotowane na parze buraki, przygotowanie sałatki zajmie ci dosłownie kilka minut. Możesz też użyć gotowych ugotowanych buraków ze sklepu. Zabierz sałatkę ze sobą do pracy lub szkoły i zjedz w ramach zdrowego lunchu. Pycha!
Do sałatki z buraków i sera feta świetnie pasuje prosty sos winegret na bazie octu balsamicznego.
Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i serem feta
Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i serem feta
Przygotowanie
5 mins
Gotowanie
1 hr
W sumie
1 hr 5 mins
 

z pestkami dyni i sosem balsamicznym

Kategoria: Dania wegetariańskie, Lunche, Sałatki i surówki
Porcji: 2 porcje
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
Sałatka
  • 2 małe upieczone buraki
  • 80 g sera feta
  • 2 garście rukoli
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki balsamicznego winegretu
  • 1 łyżka pestek dyni
Balsamiczny winegret
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania
Pieczone buraki
  1. Buraki umyj, osusz i zawiń w folię aluminiową. Piecz w 190-200°C przez około 1 godzinę.

    Są gotowe, kiedy bez trudu można w nie wbić wykałaczkę.

Balsamiczny winegret
  1. Ocet balsamiczny, oliwę i miód, odrobinę soli i pieprzu wymieszaj dokładnie - np. energicznie potrząsając w małym słoiczku.

Sałatka
  1. Ostudzone buraki obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Cebulę pokrój w cienkie pióra.

  2. Wyłóż na talerze rukolę, ułóż pokrojone buraki, cebulę i pokruszony w palcach ser feta. Posyp pestkami dyni i skrop dressingiem z octu balsamicznego.

Uwagi i porady

Rukolę możesz zamienić na roszponkę, która ma łagodny smak.
Buraki możesz ugotować na parze.
Sos winegret możesz przygotować w większej ilości, przechowywać w lodówce i używać do innych sałatek. Jeśli nie masz octu balsamicznego, możesz wykorzystać ocet jabłkowy, winny lub sok z cytryny.

.

[su_highlight background=”#99c3ff”]Spróbuj też kanapek z burakami i hummusem -> [KLIK][/su_highlight]

 

Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i serem feta

Zobacz też...

%d bloggers like this: