Prosta i szybka sałatka z dodatkiem pieczonego buraka z serem feta i dressingiem z octu balsamicznego to pyszna propozycja na lunch. Pełna smaku i kolorów, aż chce się do niej wracać.

Sałatka z pieczonych buraków z dodatkiem sera feta, rukolą, podane z pestkami dyni i skropione dressingiem balsamicznym są prawdziwą ucztą. I chociaż z wiadomych względów słowo burak kojarzy nam się pejoratywnie, to warto dać burakom szansę na talerzu.


z pestkami dyni i sosem balsamicznym
- 2 małe upieczone buraki
- 80 g sera feta
- 2 garście rukoli
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki balsamicznego winegretu
- 1 łyżka pestek dyni
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy extra virgin
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- sól i pieprz
-
Buraki umyj, osusz i zawiń w folię aluminiową. Piecz w 190-200°C przez około 1 godzinę.
Są gotowe, kiedy bez trudu można w nie wbić wykałaczkę.
-
Ocet balsamiczny, oliwę i miód, odrobinę soli i pieprzu wymieszaj dokładnie - np. energicznie potrząsając w małym słoiczku.
-
Ostudzone buraki obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Cebulę pokrój w cienkie pióra.
-
Wyłóż na talerze rukolę, ułóż pokrojone buraki, cebulę i pokruszony w palcach ser feta. Posyp pestkami dyni i skrop dressingiem z octu balsamicznego.
Rukolę możesz zamienić na roszponkę, która ma łagodny smak.
Buraki możesz ugotować na parze.
Sos winegret możesz przygotować w większej ilości, przechowywać w lodówce i używać do innych sałatek. Jeśli nie masz octu balsamicznego, możesz wykorzystać ocet jabłkowy, winny lub sok z cytryny.
.