Jajecznica z grzybami leśnymi

Po powrocie z lasu, kilkugodzinnym łażeniu od bladego świtu, najlepsza na świecie jest sycąca i bogata w smaki jajecznica z grzybami.

 Skocz do przepisu

Jajecznica z grzybami leśnymi

Zbierać grzyby nauczyła mnie babcia, która wpoiła mi prostą zasadę: blaszek nie zbieramy, chyba że to kurka, a szatana poznasz po okropnym gorzkim smaku! Trzymając się tej reguły trudno będzie zebrać coś niejadalnego. Babcia oczywiście wiedzę o grzybach miała znacznie większą. Nigdy nie pomyliła kani z muchomorem sromotnikowym, czego jestem żywym przykładem. Wiedziała jak szukać rydzów, jakie lasy lubią koźlarze oraz że za tą górką będzie kurkowe pole. Część z tych prawideł pamiętam, część z grzybów rozpoznaję. Jaka szkoda, że w odpowiednim czasie nie nauczyłam się od niej więcej.

Wracając jednak do samej jajecznicy, choć w zimnym  świetle poranka może nie prezentowała się najlepiej, to w smaku była wyborna.

Jajecznica z grzybami leśnymi
Przygotowanie
10 mins
W sumie
10 mins
 

wspaniała grzybowa jajecznica na jesienne śniadanie

Kategoria: Śniadanie
Porcji: 1 porcja
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • Kilka świeżych grzybów podgrzybków, prawdziwków, koźlarzy - w zależności od tego, co przyniesiemy w koszyku
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
  1. Na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną drobniutko cebulę, a potem dodaj pokrojone na plasterki (wcześniej oczyszczone) kapelusze grzybów.

  2. Podsmażaj je chwilę, aż odparuje z nich nieco wody i lekko zmiękną.
  3. Następnie wbij jajka - możesz wcześniej rozbełtać je w szklance, dokładnie wymieszaj z grzybami i cebulą, posól i popieprz delikatnie. Smaż, aż jajka zetną się w takim stopniu jaki najbardziej ci odpowiada.
  4. Podawaj gorącą, najlepiej smakuje z kawałkiem świeżego pieczywa z masłem.
Uwagi i porady

Proporcje grzybów, cebuli i jajek zależą od tego ile osób będzie jadło z tobą śniadanie. 2 duże jajka z dodatkami to w sam raz na sycący posiłek dla jednej osoby.
Możesz użyć dowolnych grzybów, np. kurek, pieczarek.

.

Zobacz też...

%d bloggers like this: