Chociaż kiełbasa nie jest to produktem z listy moich żelaznych zapasów, to od czasu do czasu pojawia się dla niej miejsce w lodówce. Na kiełbasie gotuję zalewajkę, dodaję do chłopskiego garnka, a do czasu do czasu nie ma to jak jajecznica na kiełbasie. Latem grillujemy kiełbasy i w najmniej wysublimowany z możliwych sposobów pałaszujemy z pajdą chleba, musztardą i ketchupem. A kiedy, mimo że żołądek burczeniem domaga się sycącego obiadu, nie chce mi się gotować i pod ręką jest akurat kawałek kiełbasy, wyciągam z kuchennych zakamarków makaron i pomidory w puszce, by w kilka minut przygotować pyszny obiad.
Na szczęście nie jestem na diecie. Chociaż oczywiście staram się zachowywać umiar, by tym samym zachować wagę w wyznaczonych granicach, co w przypadku mojej miłości do jedzenia jest pewnym wyrzeczeniem, to nie odmawiam sobie tego, na co akurat mam ochotę. Jeśli więc nachodzi mnie smak na kiełbasę, to daję temu ujście jedząc kiełbasę. To danie jest w takie dni dokładnie tym, co mnie usatysfakcjonuje.
Ulubiona, aromatyczna kiełbasa, pachnący tymiankiem i czosnkiem pomidorowy sos, makaron i odrobina startego sera do podania. Tak, mimo swojej prostoty, niemal ordynarności, to jest naprawdę pyszna propozycja na szybki obiad.
Wiejski makaron z kiełbasą i sosem pomidorowym
2 sycące porcje
- ok. 200 g makaronu
- puszka pomidorów
- ok. 300-350 g dobrej kiełbasy
- mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- tymianek, oregano, opcjonalnie odrobina chili
- sól, pieprz, cukier
- olej
- garść startego żółtego sera do podania
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę drobno posiekaj, kiełbasę pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij cebulę i dodaj plasterki kiełbasy. Podsmażaj 3-4 minuty. Kiedy kiełbasa zacznie się rumienić, wyciśnij przez praskę czosnek, dodaj pomidory, solidną szczyptę tymianku i nieco mniejszą oregano. Wymieszaj i pozwól, by sos się się zagotował. Posól, popierz i lekko posłódź do smaku, by zniwelować kwaśny smak pomidorów. Gotuj jeszcze kilka minut na średnim ogniu.
Podawaj z gorącym makaronem posypane startym żółtym serem.
Wybieraj kiełbasy o możliwie największej zawartości mięsa, a najmniejszej ilości chemii w składzie. Kiełbasy konserwowane azotanami raczej nie nadają się do obróbki termicznej, w tym smażenia czy grillowania.
W sezonie możesz zrobić sos ze świeżych pomidorów, zajmuje to nieco więcej czasu, ale jest naprawdę warte zachodu.
Do pomidorowego sosu z kiełbasą gotuję przeróżne kształty makaronu, od penne przez farfalle po dowolne wstążki czy świderki.