Kremowa zupa z prawdziwków i/lub podgrzybków ze śmietaną.
Grzyby obierz i oczyść dokładnie, mniejsze kapelusze możesz zostawić w całości - będą się pięknie prezentowały na talerzu, większe egzemplarze pokrój na mniejsze części.
Cebulę pokrój drobno i zeszklij w średnim garnku na rozgrzanej mieszance oleju u masła - przez 1-2 minuty.
Dodaj grzyby i często mieszając podsmażaj przez około 5 minut. Gdy zaczną się robić miękkie, dodaj bulion. Gotuj przez około 10 - 15 minut.
Mocno mieszając - łyżką lub trzepaczką - powoli wlej śmietanę do zupy, gotuj jeszcze 2-3 minuty od ponownego zawrzenia.
Na sam koniec dopraw do smaku solą (nie za dużo) i solidną szczyptą świeżo zmielonego pieprzu, dodaj garstkę posiekanej natki pietruszki.
Podawaj zupę gorącą z ugotowanym wcześniej makaronem i ozdobioną natki pietruszki.
Do śmietany, zanim wlejesz ją do zupy, dodaj szczyptę soli i zahartuj kilkoma łyżkami stołowymi gorącego płynu - dzięki temu śmietana się nie zwarzy.
Kawałki grzybów z zupy są nie tylko pyszne, ale również bardzo dekoracyjne - tak podana zupa z pewnością ucieszy także oczy osób przy stole.