Go Back
Drukuj
Zupa ze świeżych grzybów

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Kremowa zupa z prawdziwków i/lub podgrzybków ze śmietaną.

Kategoria Zupa
Kuchnia polska
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 25 minutes
W sumie 35 minutes
Porcji 4
Autor JestPysznie.pl

Składniki

  • 300-400 g świeżych podgrzybków i/lub prawdziwków
  • 1 l bulionu drobiowego lub drobiowo-wołowego
  • 1 mała cebula
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • ugotowany makaron do podania

Sposób przygotowania

  1. Grzyby obierz i oczyść dokładnie, mniejsze kapelusze możesz zostawić w całości - będą się pięknie prezentowały na talerzu, większe egzemplarze pokrój na mniejsze części. 

  2. Cebulę pokrój drobno i zeszklij w średnim garnku na rozgrzanej mieszance oleju u masła - przez 1-2 minuty. 

  3. Dodaj grzyby i często mieszając podsmażaj przez około 5 minut. Gdy zaczną się robić miękkie, dodaj bulion. Gotuj przez około 10 - 15 minut.

  4. Mocno mieszając - łyżką lub trzepaczką - powoli wlej śmietanę do zupy, gotuj jeszcze 2-3 minuty od ponownego zawrzenia.

  5. Na sam koniec dopraw do smaku solą (nie za dużo) i solidną szczyptą świeżo zmielonego pieprzu, dodaj garstkę posiekanej natki pietruszki.

  6. Podawaj zupę gorącą z ugotowanym wcześniej makaronem i ozdobioną natki pietruszki. 

Uwagi i porady

Do śmietany, zanim wlejesz ją do zupy, dodaj szczyptę soli i zahartuj kilkoma łyżkami stołowymi gorącego płynu - dzięki temu śmietana się nie zwarzy. 
Kawałki grzybów z zupy są nie tylko pyszne, ale również bardzo dekoracyjne - tak podana zupa z pewnością ucieszy także oczy osób przy stole.