Go Back
Drukuj

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty na wędzonych kościach.

Kategoria Zupa
Kuchnia polska
Przygotowanie 1 hour 30 minutes
Gotowanie 2 hours
W sumie 3 hours 30 minutes
Porcji 6 osób
Autor JestPysznie.pl

Składniki

  • 1 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 800 g wędzonych kości wieprzowych
  • 1 gruby plaster wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 4 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 korzenia selera
  • kilka suszonych grzybów
  • 1 1/2 łyżki majeranku
  • kminek
  • liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach
  • cukier

Sposób przygotowania

Wywar kości

  1. W dużym garnku zalej kości ok. 3l wody, dodaj kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, i postaw garnek na gazie. Gdy żeberka się zagotują, zdejmij szumowiny z mięsa.

  2. W międzyczasie obierz włoszczyznę. Selera, pietruszkę i 2 marchewki dodaj w całości do odszumowanego wywaru. 

  3. Zmniejsz ogień i pozwól wywarowi spokojnie się pogotować przez godzinę - niech mięso, kości i warzywa oddadzą swoje smaki.

Kapuśniak

  1. Rozdrobnij kapustę siekając nożem lub za pomocą kuchennych nożyczek. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, możesz odcisnąć ją nieco z wody - zachowaj ją jednak na wypadek, gdyby okazało się, że bez niej kapuśniak będzie zbyt łagodny. Dodając ją do zupy wyregulujesz jej kwasowość.

  2. Pokrój boczek w kosteczkę i wrzuć na patelnię - przysmaż go na chrupiące skwarki, aż wytopi się z niego większość tłuszczu. Dodaj  do boczku drobniutko posiekaną cebulę, podsmażaj aż się zeszkli.   

  3.  Dwie pozostałe marchewki pokrój w plasterki.

  4. Dodaj do wywaru kapustę, a także boczek i cebulę, wraz z tłuszczem, który wytopił się z mięsa.

  5. Dodaj majeranek, dużą szczyptę kminku, łyżkę cukru i suszone grzyby.

  6. Wymieszaj, nakryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez kolejne 1,5-2 godziny. Po około godzinie dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę, dzięki temu nie będzie rozgotowana, tylko apetycznie jędrna.

  7. W czasie gotowania próbuj, czy kapuśniak nie jest za kwaśny. To wszystko zależy od kapusty - ja swój posłodziłam potem jeszcze dodatkową łyżką cukru i nie dolewałam już wody z kapusty.
  8. Podawaj gorący, z chrupiącym pieczywem lub ziemniakami - ugotowanymi we wodzie lub z prażuchami. Smacznego!

Uwagi i porady

Na wędzonych kościach nie ma za wiele mięsa, jednak doskonale sprawdziły się jako baza do wywaru. Możesz także użyć ok. 500 g wędzonych żeberek zamiast kości.
Nie żałuj przypraw, niech zupa pachnie majerankiem, dodaj też kilka listków laurowych - 1 czy 2 to o wiele za mało.
Mięso na wywar zawsze zalewaj zimną wodą - ma oddać smak. Jeśli zalejesz ciepłą, lub co gorsza gorącą, pory mięsa się zamkną i soki zostaną w środku. Mięso będzie smaczniejsze, wywar już nie.
Kapuśniak możesz zamrozić.