Go Back
Drukuj

Makaron z grzybami i krewetkami

Wstążki z krewetkami i grzybowym sosem.

Kategoria Dania z grzybami, Dania z makaronem, Dania z owocami morza
Porcji 2 osób
Autor JestPysznie.pl

Składniki

  • 180 g makaronu wstążek tagliatelle lub pappardelle
  • 150 g grzybów, świeżych lub mrożonych (prawdziwków, podgrzybków)
  • 12 krewetek tygrysich mrożonych
  • 1 lampka białego wina wytrawnego
  • 200 ml śmietany najlepiej 30%
  • 1/2 małej cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • oliwa
  • odrobina startego twardego sera

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Oczyszczone i w razie potrzeby umyte grzyby pokrój w grube plastry, mniejsze kapelusze możesz zostawić w całości. Cebulkę posiekaj bardzo drobno. Krewetki przelej na cedzaku ciepłą wodą, by odtajały.
  3. Rozgrzej na patelni łyżkę masła, zeszklij na nim cebulę i połowę posiekanego drobno lub przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodaj grzyby i podsmażaj ok. 5-7 minut, aż staną się miękkie. Odłóż podsmażone grzyby na talerz.
  4. Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż krótko krewetki oraz resztę czosnku - ok. 2 - 3 minuty.

  5. Dolej wino i zwiększ nieco płomień pod patelnią, gotuj mieszając przez ok 5 minut, aż wino się nieco zredukuje.

  6. Zmniejsz ogień, dodaj do krewetek podsmażone wcześniej grzyby i ogrzaną śmietanę - powinna mieć temperaturę pokojową, możesz zahartować ją przed dodaniem, by się nie zwarzyła. Posól do smaku, dodaj solidną szczyptę pieprzu i gotuj jeszcze chwilę, mieszając, aż sos lekko zgęstnienie.

  7. Dodaj na patelnię makaron i wymieszaj. Podawaj gorące, posypane odrobiną startego twardego sera - może to być parmezan lub np. nasz polski Bursztyn.