Go Back
Drukuj

Bardzo zielona sałata z awokado i cukinią

Pełna zielonych warzyw sałatka idealna do dań z grilla.

Kategoria Przystawka, Sałatki i surówki
Przygotowanie 10 minutes
W sumie 10 minutes
Porcji 4 osób
Autor JestPysznie.pl

Składniki

  • 1/2 główki niedużej sałaty lodowej lub rzymskiej lub 2-3 duże garście ulubionego miksu sałat
  • 3-4 ogórki gruntowe lub 1 średni ogórek szklarniowy
  • 1 garść kiełków rzodkiewki lub innych ulubionych
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/4 pęczka szczypioru
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1 garść listków świeżej bazylii i oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Sałatka:

  1. Sałatę pokrój lub porwij i wrzuć do dużej miski, w której wygodnie będzie ci mieszać. 

  2. Umyj cukinię i wyszoruj ogórki (możesz je obrać). Za pomocą ostrego noża, tarki z odpowiednim ostrzem lub zwykłej obieraczki do warzyw pokrój je na cienkie listki wzdłuż ich długości lub na równie cienkie plasterki.

  3. Posiekaj szczypior i porwij w palcach liście bazylii (zostaw 2-3 listki do dressingu). 

  4. Cebulę pokrój w cienkie piórka - jej czerwony kolor pięknie kontrastuje z zielenią pozostałych warzyw, ale możesz użyć też białej cebuli lub dymki ze szczypioru. Dodaj wszystkie pokrojone warzywa do sałaty, dorzuć kiełki i listki oregano (zostaw kilka do dressingu).

  5. Awokado - obierz i i pokrój na cienkie plasterki lub słupki. Dodaj do sałatki i polej wszystko dressingiem. Wymieszaj.

Dressing ziołowy:

  1. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dodaj posiekane listki bazylii i oregano, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie.

Uwagi i porady

Jeśli chcesz dodaj inne zielone warzywa i ulubione zioła lub wzbogać talerz o inne kolory. Pięknie grać będzie z nimi cienko pokrojona żółta papryka lub rzodkiewka.
Awokado dodaję na samym końcu i od razu skrapiam dressingiem lub po prostu sokiem z cytryny, dzięki któremu nie ściemnieje i pozostanie soczyście zielone.
Zamiast oliwy możesz użyć innych zdrowych olejów. Nasza oliwa północy – nierafinowany olej rzepakowy jest równie zdrowy (jeśli nie zdrowszy!). Możesz dodać też odrobinę oleju lnianego, sezamowego lub z pestek dyni.
Brakuje ci czegoś chrupiącego? Upraż na suchej patelni ziarna sezamu, siemię lniane, słonecznik lub dynię – albo miks ich wszystkich – i dodaj przestudzone do warzyw. 
Taka sałatka z surowych warzyw doskonale smakuje do pieczonych i grillowanych mięs.