Go Back
Drukuj
Roladki z bakłażana z soczewicą

Roladki z bakłażana z czarną soczewicą

w sosie ze świeżych pomidorów

Kategoria Danie głowne - bezmięsne, Kuchnia wegetariańska
Przygotowanie 50 minutes
Gotowanie 20 minutes
W sumie 1 hour 10 minutes
Porcji 4 porcje
Autor JestPysznie.pl

Składniki

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 szklanka czarnej soczewicy beluga
  • 5 dużych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki parmezanu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 szczypta tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj soczewicę w lekko osolonej wodzie - na szklankę soczewicy 2 szklanki wody, gotuj na małym ogniu przez ok. 30-35 minut.

  2. Bakłażany pokrój wzdłuż w plastry grubości około ½ centymetra, lekko posól i odstaw na kilka minut. Wytrzyj ręcznikiem kuchennym z nadmiaru wody.

  3. Grilluj plastry bakłażana z obu stron na posmarowanej lub spryskanej oliwą patelni grillowej, aż staną się miękkie.

  4. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Pokrój w kostkę.

  5. Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni lub w garnku, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę tymianku. Podsmażaj mieszając około 30 sekund i dodaj pomidory. Duś pomidory przez około 10-15 minut. Lekko posól i posłódź do smaku.

  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż 3-4 łyżki sosu pomidorowego.

  7. Do sosu pomidorowego dodaj ugotowaną soczewicę i wymieszaj dokładnie.

  8. Na plastry grillowanego bakłażana nakładaj po łyżce farszu soczewicowego i zawijaj w ruloniki. Układaj ciasno jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Resztę farszu wyłóż na wierzch bakłażanów.

  9. Posyp wierzch tartym serem i bułką tartą. Zapiekaj około 20 minut aż ser zapiecze się w chrupiącą skorupkę.

  10. Podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład ryżem lub kaszą.

Uwagi i porady

Możesz nafaszerować soczewicą w pomidorach całe bakłażany. W tym celu wytnij i wydrąż wzdłuż bakłażana trójkąt ok 1/4 obwodu. Zapiecz lekko posolone i skropione oliwą bakłażany przez około 10-15 minut i dopiero wtedy faszeruj.
Soczewica beluga nie rozgotowuje się, jak jej czerwona odmiana. Ziarenka pozostają w całości i nadają przyjemną teksturę daniu.
Możesz użyć czerwonej lub zielonej soczewicy.
W wersji wegańskiej zrezygnuj z sera lub użyj wegańskiego odpowiednika.
W wersji mięsnej możesz zastąpić soczewicę podsmażonym mięsem jak w tym przepisie.