Go Back
Drukuj
Chili sin carne z tofu

Wegańskie chili sin carne z tofu

wegańska wersja popularnego dania z wędzonym tofu

Kategoria Danie głowne - bezmięsne, Kuchnia wegetariańska
Kuchnia wegańska, wegetariańska
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 30 minutes
W sumie 1 hour
Porcji 4 porcje
Autor JestPysznie.pl

Składniki

  • 1 opakowanie wędzonego tofu ok 180-200 g
  • 500 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych w puszce
  • 1 czerwona papryka
  • ½ papryczki chili
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczki cynamonu
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 łyżka cukru
  • olej
  • 200-250 g ulubionego ryżu do podania
  • garść kolendry opcjonalnie, do podania

Sposób przygotowania

  1. Pokrusz w palcach lub rozgnieć widelcem tofu, lekko odciśnięte z wody. Dodaj połowę przypraw, skrop olejem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na min. 30 minut.

  2. W tym czasie pokrój paprykę w niedużą kostkę, posiekaj chili, cebulę i czosnek. Odsącz warzywa w puszkach.

  3. Ugotuj na sypko ryż w lekko osolonej wodzie, odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem.

  4. Rozgrzej na patelni nieco oleju, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj chili i tofu. Smaż kilka minut aż porządnie się zezłoci i stanie lekko chrupkie. Dodaj resztę przypraw, przecier pomidorowy, wymieszaj i gotuj kilka minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem (pomidory lubią cukier).

  5. Dodaj fasolę i kukurydzę, wymieszaj, zmniejsz ogień i duś 10-15 minut lekko mieszając.

  6. Podawaj z ryżem lub np. plackami tortilla, chlebem. Jeśli lubisz posyp wierzch swieżą kolendrą.

Uwagi i porady

Możesz fasolę z puszki wymienić na gotowaną. Sprawdzi się też biała, drobna fasola lub fasola z czarnym oczkiem lub pinto. Możesz dodać też ciecierzycę. 
Kukurydzę z puszki możesz zastąpić gotowaną lub mrożoną.
Chili to pikantne, aromatyczne danie. Dopraw jak lubisz.
Możesz podać chili posypane żółtym serem lub jego wegańskim odpowiednikiem, zależnie od diety i upodobań. Ja lubię podawać chili posypane tartym cheddarem.