Go Back
Drukuj
Leczo z dynią i soczewicą

Leczo z dynią i soczewicą

dyniowe leczo ze świeżej papryki, pomidorów i dyni piżmowej z soczewicą

Kategoria Dania wegetariańskie, Dania z warzywami, Danie głowne - bezmięsne
Kuchnia wegańska, wegetariańska
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 30 minutes
W sumie 45 minutes
Porcji 4 duże porcje
Autor JestPysznie.pl

Składniki

  • 3-4 czerwone papryki
  • ½ papryczki chili (opcjonalnie)
  • 3-4 pomidory
  • 250-300 g dyni piżmowej lub innej ulubionej dyni
  • 120 g czerwonej soczewicy
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku lub płatków chili (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka oregano
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Posiekaj też papryczkę chili.

  2. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki.

  3. Dynie obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

  4. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kotkę

  5. Rozgrzej w garnku 2-3 łyżki oliwy, podsmaż cebulę, czosnek i papryczkę chili.

  6. Dodaj dynię i soczewice, wymieszaj i podsmażaj 3-4 minuty. Dodaj paprykę i mieszając podsmażaj kolejne 3-4 minuty.

  7. Dodaj wszystkie przyprawy poza solą i pieprzem, pomidory wymieszaj. Dolej 1 - 1½ szklank wody. Na małym ogniu pod przykryciem mieszając gotuj 20-25 minut aż do miękkości soczewicy, Dopraw do smaku solą i pieprzem

  8. Podawaj z ryżem, ziemniakami lub pieczywem albo jako dodatek do dania głównego.

Uwagi i porady

Podawaj udekorowane natką pietruszki lub kolendrą.
Zamiast świeżych pomidorów możesz użyć pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego.
Rośliny strączkowe to świetne źródło białka, dzięki czemu warzywne leczo może stanowić świetny posiłek także w diecie roślinnej.