Go Back
Drukuj
Kokosowy pudding z tapioki z marakują

Kokosowy pudding z tapioki z marakują

lekki, egzotyczny deser na bazie tapioki i mleka kokosowego

Kategoria Desery
Kuchnia wegetariańska
Przygotowanie 5 minutes
Gotowanie 20 minutes
W sumie 25 minutes
Porcji 4 porcje
Autor JestPysznie.pl

Składniki

  • 80 g tapioki
  • 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml użyłam wersji light
  • 2 marakuje
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 garstka płatków lub wiórków kokosowych

Sposób przygotowania

  1. W średnim garnku zagotuj mleczko kokosowe, dodaj cukier. Dodaj przepłukaną tapiokę i często mieszając gotuj ok. 20 minut aż tapioka zrobi się przezroczysta i miękka.
  2. Przełóż ugotowaną tapiokę do małych salaterek i po lekkim wystygnięciu dodaj do każdej miąższ z połowy marakui.

  3. Przybierz płatkami kokosa i np. listkami mięty.

Uwagi i porady

Tapioka mocno zwiększa swoją objętość i szybko gęstnieje, pamiętaj o częstym mieszaniu.