Go Back
Drukuj
Chleb na zakwasie z mąką pełnoziarnistą

Chleb żytnio pszenny na zakwasie z mąką pełnoziarnistą

domowy chleb z dodatkiem mąki żytniej i pszennej na zakwasie żytnim, proporcje na chleb z keksówki ok. 25 cm

Kategoria Pieczywo, Wypieki
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 55 minutes
zaczyn i wyrastanie 12 hours
W sumie 13 hours 15 minutes
Porcji 1 bochenek
Autor JestPysznie.pl

Składniki

Zaczyn

  • 4 łyżki aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej)
  • 130 g mąki żytniej jasnej typ 720
  • 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 150 g wody

Ciasto właściwe

  • cały zaczyn
  • 100 g mąki pszennej np. typy 550-750
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub graham typ 2000 lub 1850
  • 60 g mąki żytniej jasnej typ 720
  • 60 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 200 g wody
  • ⅓-½ łyżeczki drożdży suszonych instant
  • 1 łyżka soli
  • olej do wysmarowania formy
  • otręby lub bułka tarta do wysypania formy

Sposób przygotowania

Zaczyn

  1. Wszystkie składniki zaczynu wymieszaj w dużej misce dokładnie na gęstą pastę, Wystarczy wymieszanie łyżką, nie potrzeba miksera.

  2. Nakryj miskę czystą ściereczką lub zawiń w folię i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 8-12 godzin. Masa powinna znacznie urosnąć i mieć widoczne pęcherzyki powietrza.

Ciasto właściwe

  1. Do zaczynu dodaj wszystkie mąki, drożdże, sól i wodę.

  2. Wymieszaj dokładnie łyżką na gęste, klejące się ciasto. Mieszaj około 5 minut. Ponownie nakryj miskę i odstaw na około 1-1½ godziny.

Pieczenie

  1. Keksówkę ok. 25 cm nasmaruj olejem i wysyp otrębami - np. drobnymi żytnimi.

  2. Ciasto przemieszaj jeszcze raz i wyłóż łyżką do formy, a następnie wilgotnymi dłońmi dociśnij i wyrównaj. Wierzch posyp mąką, natnij przez środek wzdłuż. Nakryj ściereczką i zostaw do wyrastania w ciepłym miejscu na 1-2 godziny, aż ciasto urośnie do brzegów formy.

  3. Piecz 15 minut w temperaturze 230°C, następnie zmniejsz temperaturę do 210°C i piecz jeszcze 40 minut.

  4. Chleb jest gotowy, kiedy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. W razie potrzeby można dopiec chleb bez formy, bezpośrednio na blasze przez dodatkowe 5 minut.

  5. Studź na kratce, krój dopiero po pełnym ostygnięciu.

Uwagi i porady

Jedną z zalet tego przepisu jest pewna elastyczność czasowa - zaczyn można zostawić na dłużej, nawet do 16 godzin, dzięki czemu łatwo pogodzić pieczenie chleba z innymi zajęciami.
Możesz pominąć drożdże. Ciasto będzie wyrastało dłużej, nawet do 4-6 godzin.
W chłodniejsze dni zostawiam chleb w kuchni z zamkniętym oknem, w szafce kuchennej lub w okolicach kaloryfera.
Chleb jest puszysty i delikatny w smaku, jeden z moich ulubionych!