Go Back
Drukuj
Salsa ze świeżych pomidorów - pico de gallo

Salsa ze świeżych pomidorów - pico de gallo - z granatem

meksykańska sałatka z pomidorów z cebulą, kolendrą, chili i limonką

Kategoria Dipy, Przystawka, Sałatki i surówki
Kuchnia meksykańska, wegetariańska
Przygotowanie 15 minutes
W sumie 15 minutes
Porcji 1 miseczka
Autor JestPysznie.pl

Składniki

  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 1 mała, czerwona cebula
  • 2 cm czerwonej papryczki chili
  • sok z połowy limonki
  • zest z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka pestek granatu (opcjonalnie)
  • sól i pierz

Sposób przygotowania

  1. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Wyjmij gniazda nasienne i pokrój w drobną kosteczkę sam miąższ.

  2. Cebulę i papryczkę chili posiekaj drobno. Dodaj do pomidorów.

  3. Wyciśnij sok z limonki, na ostrej tarce zetrzyj odrobinę skórki z limonki.

  4. Dodaj obrany, przekrojony na 2-3 części ząbek czosnku i pestki granatu.

  5. Dodaj kolendrę, szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj i odstaw na 10 minut.

  6. Podawaj z chipsami tortilli lub jako dodatek do dań inspirowanych kuchnią meksykańską.