Wytrawna tarta z morelami, serem i tymiankiem

Kocham owoce. Niewiele więcej potrzeba mi do szczęścia, gdy w zasięgu ręki mam miskę świeżych, soczystych owoców. Które są moimi ulubionymi? Nie umiem powiedzieć. Do tego szerokiego grona bez wątpienia należą także morele. Gdy już objadłam się nimi tak po prostu, postanowiłam wykorzystać je w jakimś przepisie, ale zdecydowanie nie słodkim. Ta tarta jest delikatnie wytrawna, a słodycz morel świetnie współgra ze słonym serem i cudownym aromatem tymianku.

048Tarta z morelami, feta i tymiankiem V2

Tarta to danie ze wszech miar genialne. Urzeka wielką kulinarna wolnością, jaką oferuje. W zależności od tego, na co masz ochotę lub jakimi składnikami dysponujesz, jesteś w stanie skomponować coś pysznego i pożywnego. Do tego tarty, dzięki bogatej ofercie gotowych ciast kruchych, francuskich czy też drożdżowych, mogą być daniem ekspresowym, idealnym na niespodziewaną wizytę gości czy po prostu leniwe popołudnie. Wystarczy wylepić arkuszem ulubionego ciasta dno okrągłej, płaskiej formy, wyłożyć nadzienie i wstawić do piekarnika na około 30-45 minut. A potem pozostaje już tylko cieszyć się jej wyjątkowym smakiem.

Tarta z morelami, tymiankiem i słonym serem

  • arkusz gotowego ciasta francuskiego
  • ok. 500 g moreli
  • opakowanie fety lub słonego sera bałkańskiego (ok. 200 g)
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • odrobina miodu

Morele umyj, poprzekrawaj na pół i wyjmij pestki.
Formę na tartę wyłóż ciastem, łącznie z wylepieniem brzegów. Widelcem ponakłuwaj ciasto w wielu miejscach, a następnie równomiernie rozłóż pokruszony ser i posyp oberwanymi z łodyżek listkami tymianku. Połówki moreli układaj jedna obok drugiej, nacięciami do dołu. Kuchennym pędzelkiem cienko posmaruj każdą z nich miodem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30-35 minut. Po wyjęciu odstaw na 10-15 minut do ostygnięcia.
Zjedz kawałek, gdy jest jeszcze ciepła. To co zostanie będzie pyszne także na zimno!

Jeśli jesteś dociekliwy, z pewnością znajdziesz podobny przepis z serem kozim, zamiast z fety. Zdecydowałam się jednak na słoną fetę, ponieważ po pierwsze nie miałam akurat pod ręką sera koziego, a po drugie nie należy on do najtańszych. Nie jestem też specjalnie dużą entuzjastką jego smaku. Feta – pod żadnym pozorem nie słony serek sałatkowy typu favita! – pod każdym z tych względów wydała mi się odpowiedniejsza. A rezultat był więcej, niż zadowalający. 🙂 Wielbiciele łagodnego smaku mogą użyć do przygotowania tej tarty ricotty.

048Tarta z morelami, feta i tymiankiem V6

 

 Trele Morele

Zobacz też...

%d bloggers like this: