Zapiekanka pasterska

Za nami kolejny rok. Powoli kończy się etap świętowania, a zapasy po Bożym Narodzeniu i Sylwestrze dawno już dojedzone. Nie wiem jak inni, ale ja, choć uwielbiam całe to świąteczne jedzenie, z radością wracam do codziennego kucharzenia. Jestem przekonana, że w nowym roku czeka mnie wiele nowych smaków i inspiracji. Z niecierpliwością na nie czekam. Choć dopiero styczeń, odliczam dni do wiosny, do zieleni i pierwszych nowalijek. Tymczasem, dopóki wciąż trwa zima, polecam pyszną, rozgrzewającą i sycącą zapiekankę pasterską, która doskonale zadośćuczyni kapryśnej pogodzie, jaką mamy za oknami.

089 Zapiekanka pasterska V1

Mięso mielone duszone z warzywami w aromatycznym sosie, pachnącym winem, lekko pikantnym, zapieczone pod puszystą kołderką z tłuczonych ziemniaków z dodatkiem masła i śmietany – to zdecydowanie nie jest propozycja dla tych, którzy chcieliby zgubić poświąteczną warstewkę tłuszczyku. Jeśli jednak nie liczycie kalorii, to danie jest zdecydowanie warte grzechu. Ta zapiekanka wprost rozpływa się w ustach i wystarczy niewielka porcja, by porządnie się najeść i rozgrzać.

089 Zapiekanka pasterska V2
Zapiekanka pasterska
z mielonego mięsa pod ziemniaczanym purée, 4-5 smakowitych porcji

  • 500 g mielonego mięsa, wołowiny lub mieszanego wieprzowo-wołowego
  • 5 średnich ziemniaków
  • 500 ml przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 średnia cebula
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • pół małego kubeczka śmietany
  • 3-4 łyżki sosu Worcester
  • oregano, zioła prowansalskie
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • cukier
  • olej

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, obraną marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, paprykę pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej nieco oleju i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj paprykę i startą marchewkę i podsmażaj przez ok. 5 minut aż warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu. Dodaj mielone mięso i wymieszaj dokładnie z warzywami, rozdrabniając wszelkie grudki za pomocą widelca (lepiej użyć garnka, który nie ma teflonowej powierzchni). Gdy mięso będzie już lekko podsmażone dodaj po około łyżeczce oregano, ziół prowansalskich, słodkiej papryki oraz szczyptę lub dwie ostrej, a następnie dolej wino i pozwól mu odparować. Dodaj przecier pomidorowy lub pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem oraz sosem Worcester, wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut by wszystkie smaki się połączyły, a sos pomidorowy się zredukował i zgęstniał. Do smaku lekko dosłódź sos cukrem, żeby zrównoważyć kwaśny smak.
W międzyczasie obierz ziemniak i ugotuj do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub utłucz na gładką masę, dodaj masło, śmietanę i odrobinę drobno zmielonego pieprzu do smaku. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż przygotowane wcześniej mięso, a na wierzchu ułóż warstwę z ziemniaczanego purée. Możesz tak jak ja użyć małych naczyń do zapiekania – są idealne dla jednej osoby. Zapiekaj przez około 25-30 minut, aż purée zacznie się lekko rumienić. Podawaj na ciepło.

Podobno nazwa Zapiekanka pasterska (z ang. Shepard’s pie) jest zarezerwowana dla zapiekanki, której głównym składnikiem jest jagnięcina, ta jednak nie jest w Polsce popularna, a jej cena nie zachęca. To samo danie z mięsa wołowego to zapiekanka wiejska (Cottage pie). Szkoci swoją zapiekanką z mięsa i warzyw przykrywają natomiast ciastem, zamiast tłuczonymi ziemniakami. Jakkolwiek się za nią nie zabierać – mięso w aromatycznym sosie zapiekane pod ziemniaczanym purée to coś niesamowicie pysznego.
Sos Worcester to jedna z najbardziej znanych brytyjskich przypraw. Jego dokładna receptura obrosła tajemnicą, niczym receptura prawdziwego sosu Maggi. Ma słodkawy, lekko pikantny, korzenny smak i świetnie pasuje do mięsa. Ten dodatek można oczywiście pominąć, jeśli nie posiadacie go w swojej spiżarce, warto jednak się w buteleczkę tego specjału wyposażyć. Jest dostępny w wielu supermarketach – szukaj na dziale z wszelakimi sosami sojowymi, chili i innymi mniej lub bardziej orientalnymi dodatkami. W moim ulubionym dyskoncie na L traficie na ten sos w tygodniu produktów brytyjskich.
Oprócz marchewki i papryki możesz dodać także inne warzywa. Trochę mrożonego groszku, konserwowej fasoli lub kukurydzy, różyczki brokuła czy kalafiora z pewnością urozmaicą danie. W sezonie przecier pomidorowy możesz zastąpić 2-3 świeżymi, dojrzałymi w słońcu pomidorami.

089 Zapiekanka pasterska V3

Zobacz też...

%d bloggers like this: