Moje życie w ostatnich dwóch latach uległo pewnej metamorfozie.
Tak to z życiem bywa. Podejmujemy decyzje i działania, które zmieniają rzeczywistość, w której żyjemy. Moje prywatne życie uległo takiej zmianie. Najpierw na długo straciłam zapał i motywację, potem odpuściłam zupełnie. Potem gdy wszystkiego było już dość – wywróciłam życie do góry nogami i zaczęłam układać elementy od nowa – wymieniłam pewne jego części, inne uporządkowałam w odmiennej hierarchii. Nie było łatwo, możecie mi wierzyć. Były porażki, ale były też zwycięstwa. I jestem, na nowo.


z kurkumą, granatem i marakują
- 4-5 łyżek płatków owsianych
- 150 ml "mleka" owsianego lub innego
- ⅓ łyżeczki mielonej kurkumy
- ½ marakui
- 1 garść pestek granatu
- 2 orzechy włoskie
-
Zalej płatki gorącym mlekiem lub napojem roślinnym, np. owsianym. Dodaj kurkumę, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na kilka minut.
-
Zamieszaj płatki, dodaj miąższ z marakui, pestki granatu i pokruszone orzechy, np. włoskie.
Napój owsiany jest słodki, dzięki czemu nie ma potrzeby dosładzania owsianki.
Możesz użyć dowolnych orzechów. Spróbuj także z płatkami migdałów lub kokosa.
Kurkuma zyskuje ostatnio na popularności, a złote mleko lub złota owsianka z kurkumą to modne ostatnio propozycje, promowane przez rzesze celebrytów. Kurkumina zawarta w kurkumie ma mieć jakby zbawienne działanie, przez co złote mleko może być remedium na wiele różnych dolegliwości. W kontrze do panującej mody stoją argumenty, sugerujące, że mocno przeceniamy jej właściwości, badania są nierzetelne, a niekiedy nawet ich wyniki są fałszowane.
Ponad wszelką wątpliwość kurkuma nada owsiance pięknego koloru i przyjemnego aromatu.
.