Królowa, symbol jesiennej obfitości. Jej kolor jest pieszczotą, tak żywy i intensywny, hipnotyzujący. Piękna w każdym kształcie i rozmiarze. Wszechstronna. Czarowna. Dynia. A do tego niepowtarzalna, arcysmaczna pieczona papryka i odrobina kminu rzymskiego, które perfekcyjnie podkręcają smak dyniowej zupy krem.
Nie zawsze mi było po drodze z dynią. Nie mogło między nami zaiskrzyć, aż niespodziewanie dla mnie samej, zauroczyła mnie jej delikatność i uniwersalność. Niezwykle mnie to cieszy, bo otwiera cały szereg możliwości wykorzystania tego jesiennego warzywa. Dowodzi też, że smak i gusta kulinarne ulegają czasem zmianom, jak i inne nasze upodobania. Warto próbować i odkrywać się na smaki, i przede wszystkim, nie poprzestawać na jednej nieudanej próbie. Nigdy nie wiadomo, czy coś przyrządzone inaczej, po swojemu, nie zasmakuje nam nagle. Tak jak j zasmakowałam w dyni!

rozgrzewająca, gęsta i kremowa zupa dyniowo-paprykowa
- ok. 1 kg dyni np. piżmowej lub muscat
- 4 duże papryki czerwone i żółte, lub same czerwone
- 4 ząbki czosnku w łupinach
- 2 gałązki rozmarynu lub ½ łyżeczki suszonego
- 600 ml wywaru z warzyw lub domowego rosołu
- kmin rzymski
- sól
- słodka i ostra papryka w proszku
-
Pokrój na mniejsze kawałki i obierz dynię ze skóry nożem lub obieraczką. Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj gałązki rozmarynu i czosnek w łupinach. Piecz pod przykryciem w 180 stopniach przez około godzinę, aż dynia będzie zupełnie miękka
-
Papryki w całości przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz bez przykrycia przez 25-35 minut, aż skórka zacznie brązowieć i pokryje się bąblami. Gorącą paprykę przełóż do garnka, przykryj ściereczką i pokrywką. Odstaw na przynajmniej kilkanaście minut do zaparowania i wystudzenia.
-
Lekko przestudzoną paprykę obierze ze skóry - powinna sama odchodzić od miąższu.
-
Dynię, obrane ze skóry papryki przełóż do kielicha blendera lub do garnka, jeśli używasz blendera ręcznego. Wyciśnij upieczony czosnek z łupin. Dodaj bulion, po pół łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) i słodkiej papryki w proszku, szczyptę ostrej.
-
Zmiksuj zupę na gładki krem. Zagotuj. Posól do smaku.
-
Podawaj np. ze świeżym pieczywem, udekorowaną uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Jeśli lubisz bardziej pikantne dania, upiecz także niedużą papryczkę chili.
Podając zupę możesz dodać odrobinę sera feta lub np. pokruszonego, wędzonego tofu.
W wersji niewegetariańskiej do podania proponuję także chipsy z podsmażonego chorizo.
Zupa świetnie się zmyka w słoikach, dzięki czemu mam zdrowy posiłek pod ręką w dni, kiedy nie mam czasu lub ochoty gotować. Lub po prostu na wynos do pracy. Do czystych i wyparzonych słoików wlej gorącą zupę. Zakręć dokładnie i zostaw do ostudzenia do góry dnem. W pełni wystudzone słoiki przechowuj w lodówce nawet parę tygodni.
.