O mnie

Kuchnia to serce każdego domu mawiają niektórzy i w moim przypadku tak właśnie jest. Zawsze gdy jesteśmy w domu, w kuchni coś się dzieje. A to czajnik gwiżdże, bo ktoś wstawił wodę na herbatę, syczy kawiarka. Z piekarnika dochodzą tak obezwładniające aromaty, że ktoś zbyt głodny by doczekać obiadu zagląda do lodówki w poszukiwaniu czegoś, co można uszczknąć i zaspokoić wilczy głód, słychać terkotanie pokrywki podskakującej na garnku z gotującymi się ziemniakami. Szumi woda i dzwonią myte szklanki i talerze, a pomiędzy tym wszystkim miauczą i pałętają się dwa wiecznie głodne, łakome kocury – moi wierni pomocnicy, prawdziwi smakosze wszystkiego, czego koty jeść nie powinny.

Zapraszam Cię do mojej kuchni – miejsca, w którym codziennie powstaje pyszne jedzenie. To kuchnia przede wszystkim domowa, powstająca na bazie naturalnych składników, pełna prostych przepisów, nieskomplikowanych receptur, kuchnia dobrze przyprawiona i charakterna. Znajdziesz tu przepisy na tradycyjne polskie potrawy oraz dania inspirowane kuchnią całego świata, propozycje prostych dań, które przygotujesz w 30 minut, jak i takich, które niespiesznie gotują się kilka godzin; rzeczy proste i banalne, a także zaskakujące połączenia smaków, których nigdy nie próbowałeś. Przejrzyj kategorie śniadaniowe i odczaruj swoje poranki, serwując jajka, pożywne słodkie kasze czy rozpustne placki z owocami, zamiast nudnych kanapek z wędliną. Zakochaj się jak ja w makaronach i risottach, znajdź sposób na filety z kurczaka i daj sobie odpocząć od nudnej panierki, albo wręcz przeciwnie, zdaj się na klasykę przepysznej polskiej kuchni.
JestPysznie.pl to kuchnia domowa, amatorska, bez zadęcia i emfazy. Zwykle swojska i prosta, czasem nieco ekstrawagancka, przede wszystkim jednak pyszna.

Cokolwiek wybierzesz, znajdziesz wypróbowany przeze mnie przepis z orientacyjną ilością składników oraz dość szczegółowym sposobem przygotowania, okraszony kilkoma moimi myślami, ciekawostkami , poradami i zdjęciami. Inspiruj się, eksperymentuj, a w komentarzu daj znać jak było!


DSC_0459 xs

Iga, rocznik 1988, rodowita łodzianka.
Etatowa mrówka korporacyjna. Szefowa, ale tylko własnej kuchni.

Kuchnia to moja pasja, zrodzona z wielkiej miłości do jedzenia. Uważam, że skoro jedzenie jest niezbędne do życia, podobnie jak woda i powietrze, nie wolno nam bagatelizować konieczności jedzenia i żywić się byle czym, byle tylko zapełnić brzuch. Poszłam na wojnę z gotowcami z papierowych torebek i słoików, produktami wysoko przetworzonymi, glutaminianem sodu i brakiem prawdziwego smaku.
Nieustannie uczę się gotować, wypróbowuję nowe produkty i ich połączenia, szukam inspiracji i pomysłów w wielu źródłach, a o tym wszystkim piszę na tej stronie. Bo warto mówić o swoich pasjach, a gotowanie to hobby jak każde inne – twórcze, rozwijające, poprawiające humor, a do tego łatwo jest się dzielić jego efektami z bliskimi.

Kiedy nie gotuję lub nie planuję kolejnego obiadowego wyczynu, czytam. Książki to moi przyjaciele odkąd tylko pamiętam – po stokroć wolę czytać, niż zabijać czas przed telewizorem. Jeśli akurat nie mam ochoty na książkę, urządzam serialowe maratony, odpalam ulubione MMORPG lub przyglądam się beztroskiemu życiu moich dwóch kocich współlokatorów.
Serdecznie zapraszam do tego skromnego kawałka mojego świata.

W sprawach wszelakich można się ze mną kontaktować, pisząc na adres email: kontakt /at/ jestpysznie.pl.

9 komentarzy

  1. Właśnie robię twoją wieprzowinkę w sosie cebulowo-własnym i mam nadzieję, że będzie pyszna 🙂 Też robię serialowe maratony (oczywiście nie polskie), gram w MMO (aktualnie ESO) i mam kota 😀 oraz narzeczonego z Łodzi 😉 Pozdrawiam serdecznie z Warszawy

  2. Właśnie robię Twoją fasolkę w szybkowarze, świetny przepis 🙂

  3. Cześć! Trafiłam tutaj do Ciebie przypadkiem przez Instagram i bardzo mi się spodobało 🙂 Rozgoszczę się!

    Pozdrawiam!

  4. Świetny blog. Poważnie. Gratuluję talentu narracyjnego jak i tego kulinarnego. Pozdrawiam.

  5. Świetny blog, szukam inspiracji i trafiłem tutaj.
    Mleko do bolonskiego mnie zaskoczyło pomimo tego, że jestem kucharzem z zawodu. Szperam dalej. Pozdrawiam.

    • Cześć Mariusz!
      Bardzo Ci dziękuję za odwiedziny i komentarz. Cieszę się ogromnie na te miłe słowa. Mam nadzieję, że znajdziesz tu jeszcze niejedno dla siebie 🙂
      Pozdrawiam!
      Iga

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)