Chili sin carne – wegańskie chili z wędzonym tofu

Chili to jedno z moich ulubionych dań. Idealne zwłaszcza na chłodne jesienne i zimowe dni. Bogate w smaku chili, pełne koloru, gęste, pełne fasoli, pikantne, mocno i stanowczo doprawione. Rozgrzewające, sycące. Ten przepis wznosi chili con carne na zupełnie inny poziom, bo to jest chili sin carne – czyli bez mięsa. Za to z tofu!

 Skocz do przepisu

Dobrze mi też z tym chili, bo jest pyszne, proste i bez mięsa. Przez kilka lat zabierałam się za zrobienie wpisu i moim chili con carne i nigdy mi nie wyszło, nie było czasu lub okazji, albo chęci. I proszę. W końcu przychodzę z chili, po latach. W zupełnie innej wersji niż ta, którą znam od lat, ale równie dobrej! Jak nie lepszej.

Chili sin carne - wegańskie chili z wędzonym tofu

To jedno z moich pierwszych podejść do tofu i ciągle próbuję poznać ten produkt, żeby być w stanie skorzystać z jego wszechstronności. Tofu samo w sobie nie smakuje w zasadzie niczym, przywodzi na myśl rozmiękłą tekturę. Jednak zamarynowane w przyprawach nabiera ich smaku, dzięki czemu można z niego wyczarować niemal wszystko – wystarczy spędzić kilka minut w internecie, żeby znaleźć tysiące inspiracji.
Wybrałam tofu wędzone, które nie jest tak bezbarwne jak zwykłe, i zamarynowałam w typowych dla chili przyprawach z naciskiem na niesamowicie aromatyczny kmin rzymski (kumin), który stanowi o wyjątkowym aromacie chili!

Wegańskie chili sin carne z tofu
Przygotowanie
30 mins
Gotowanie
30 mins
W sumie
1 hr
 

wegańska wersja popularnego dania z wędzonym tofu

Kategoria: Danie głowne - bezmięsne, Kuchnia wegetariańska
Kuchnia: wegańska, wegetariańska
Porcji: 4 porcje
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 1 opakowanie wędzonego tofu ok 180-200 g
  • 500 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych w puszce
  • 1 czerwona papryka
  • ½ papryczki chili
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczki cynamonu
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 łyżka cukru
  • olej
  • 200-250 g ulubionego ryżu do podania
  • garść kolendry opcjonalnie, do podania
Sposób przygotowania
  1. Pokrusz w palcach lub rozgnieć widelcem tofu, lekko odciśnięte z wody. Dodaj połowę przypraw, skrop olejem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na min. 30 minut.

  2. W tym czasie pokrój paprykę w niedużą kostkę, posiekaj chili, cebulę i czosnek. Odsącz warzywa w puszkach.

  3. Ugotuj na sypko ryż w lekko osolonej wodzie, odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem.

  4. Rozgrzej na patelni nieco oleju, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj chili i tofu. Smaż kilka minut aż porządnie się zezłoci i stanie lekko chrupkie. Dodaj resztę przypraw, przecier pomidorowy, wymieszaj i gotuj kilka minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem (pomidory lubią cukier).

  5. Dodaj fasolę i kukurydzę, wymieszaj, zmniejsz ogień i duś 10-15 minut lekko mieszając.

  6. Podawaj z ryżem lub np. plackami tortilla, chlebem. Jeśli lubisz posyp wierzch swieżą kolendrą.

Uwagi i porady

Możesz fasolę z puszki wymienić na gotowaną. Sprawdzi się też biała, drobna fasola lub fasola z czarnym oczkiem lub pinto. Możesz dodać też ciecierzycę. 
Kukurydzę z puszki możesz zastąpić gotowaną lub mrożoną.
Chili to pikantne, aromatyczne danie. Dopraw jak lubisz.
Możesz podać chili posypane żółtym serem lub jego wegańskim odpowiednikiem, zależnie od diety i upodobań. Ja lubię podawać chili posypane tartym cheddarem.

.

 

Chili sin carne - wegańskie chili z wędzonym tofu

2 komentarze

  1. Ja zamiast tofu dodaje kawałki pulpetów Dobra Kaloria. Bardziej mi to pasuje do charakteru dania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *