Jajko na miękko w szklance

Jajko w każdej postaci jest dla mnie zawsze królem na śniadaniowym stole. To gwarancja dobrego początku dnia i fura energii niezbędnej, by sprostać wszystkim czekającym na nas wyzwaniom. Nie jestem pewna w jakiej postaci lubię je najbardziej, to chyba zależy od dnia i mojego nastroju. Nigdy jednak nie odmówię jajku na miękko w szklance.

To niby żadna filozofia, a jednak nie każdemu wychodzi. Czasem jajko zetnie się nam za bardzo, czasem białko jest wciąż zbyt płynne, innym razem pęka skorupka i jej zawartość ląduje w wodzie. Jedni zaczynają gotować w zimnej wodzie, inni wrzucają jajka na wrzątek. Jedni gotują 3, inni 5 minut. Jaka jest metoda idealna? Przyznam szczerze, że nie wiem – mogę za to podzielić się swoim sposobem, dzięki któremu jajka na miękko wychodzą mi dokładnie takie, jakie lubię. Najlepiej smakują mi podane w szklance, z odrobiną masła i świeżym szczypiorem, jakie zawsze przygotowywał mi tata, nim spod rodzicielskiego skrzydła uciekłam w dorosłość.

092 Jajko na miekko V3

Jajka na miękko, w szklance
podawane z masłem i świeżym szczypiorkiem

  • 2 jajka na osobę
  • masło
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

Zanim zaczniesz, wyjmij jajka z lodówki i pozwól im nabrać temperatury pokojowej. Ostrym nożem delikatnie nakłuj jajka od spodu (to ten szerszy koniec), tak by nie uszkodzić całej skorupki, a jedynie zrobić w niej otwór. Posiekaj szczypiorek i wrzuć do szklanek, do każdej dodaj po około pół łyżeczki masła, szczyptę soli i pieprzu.
W rondelku lub garnku wstaw tyle wody, aby przykryła jajka. Przygotuj minutnik. Gdy woda zawrze, delikatnie wkładaj do niej jajka. Gotuj około 5 minut w zależności od rozmiaru jajka – większe potrzebują kilkunastu sekund więcej, mniejsze analogicznie kilku sekund mniej. Po odliczonym czasie zdejmij garnek z gazu, odlej z jajek wrzątek i ostudź je lekko, przez dosłownie pół minutki, pod zimną wodą. Obierz ostrożnie i prosto ze skorupek umieść w szklance. Łyżeczką lub widelcem rozmieszaj jajko z masłem i szczypiorkiem. Voila! Idealnie smakuje z kromką świeżego pieczywa.

Jajko rozbełtane w szklance być może nie jest bardzo eleganckie, ale za to jak wygodne w jedzeniu. 🙂
Jeśli wolisz by jajko było jeszcze bardziej miękkie – tak by również białko pozostawało półpłynne, skróć czas gotowania do ok. 4 minut. Muszę przyznać, że ja jednak wolę, gdy białko jest ścięte – pływające białko odbiera mi apetyt. Zamiast szczypiorku, możesz dodać koperku.

092 Jajko na miekko V2

7 komentarzy

  1. Po co robić otwór w jajku? Nie wleci tam woda, nie spłynie z niego białko?

    • Hej Motyl!
      Jajko ma eliptyczny kształt, na jego szerszym końcu pod skorupką znajduje się pęcherzyk powietrza. Dziurka – maleńka, zrobiona delikatnie końcem noża lub szpilką sprawi, że podczas gotowania skorupka nie pęknie – nie rozsadzi jej wzrastające wewnątrz skorupki ciśnienie spowodowane wzrostem temperatury. Dziurką w skorupce ujdzie tylko powietrze, zawartość jajka się nie wyleje, bez obaw 😉
      Pozdrawiam!
      Iga

  2. Pingback: Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami i fetą | Jest Pysznie!

  3. Jajka w szklance to po jajecznicy babci najlepsze śniadanie 🙂

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)