Pieczeń wieprzowa z sosem pieczeniowym

Czas umyka niepostrzeżenie. Wydawałoby się, że ten rok dopiero się zaczął, a już tu i ówdzie pada pierwszy śnieg, powietrze nabiera tego charakterystycznego zapachu zimy i za moment, zanim się obejrzymy, rozpocznie się czas wielkiego świętowania bożonarodzeniowego i noworocznego. A nic tak nie wprowadza świątecznego nastroju, jak rozkoszne aromaty domowej kuchni i świątecznych dań.

Skocz do przepisu 086 Pieczeń wieprzowa V2

Boże Narodzenie to nie tylko Wigilia, smażony karp, grzybowa (ewentualnie barszcz) i pierogi. Po tradycyjnej wieczerzy czekają nas dwa dni świąt, podczas których tradycja już nie zobowiązuje nas do jedzenia dań postnych. Można zatem sobie pofolgować i poza dojadaniem pozostałości z Wigilii, cieszyć się także całą masą innych pyszności. No a kilka dni później czeka nas Sylwester i Nowy Rok

Warto któryś z tych świątecznych dni uczcić porządną pieczenią. Solidny kawał wieprzowiny, natarty uprzednio przyprawami, pieczony powoli, kilka godzin, soczysty i aromatyczny – doskonały pomysł na świętowanie z bliskimi przy stole. Do tego swojska, zdrowa kasza lub tłuczonego ziemniaki i prawdziwy sos pieczeniowy. Jest tak pysznie, że wcale nie chce się czekać do świąt, by uraczyć podniebienia domowników i swoje taką pieczenią. Prawdziwa uczta nie tylko dla rasowych mięsożerców. I nie tylko od święta.

Drukuj
Pieczeń wieprzowa z sosem pieczeniowym
Przygotowanie
40 mins
Gotowanie
2 hr 30 mins
W sumie
3 hr 10 mins
 


Kategoria: Danie główne - z mięsem
Kuchnia: polska
Porcje dla: 4 osób
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 1 kg mięsa wieprzowego w kawałku szynki, łopatki lub schabu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 średniego korzenia selera
  • 1/3 pora
  • 1 cebula
  • 3-5 ząbków czosnku
  • listki laurowe
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz świeżo zmielone
  • słodka papryka
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • cząber
  • olej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
Sposób przygotowania
Marynowanie mięsa
  1. Mięso przygotuj 1, a nawet 2 dni wcześniej, natrzyj je ziołami: cząbrem, majerankiem, ziołami prowansalskimi i 2-3 pokruszonymi listkami laurowymi, 2-3 przeciśniętym przez praskę ząbkami czosnku, odrobiną słodkiej papryki, świeżo zmielonym lub utłuczonym w moździerzu pieprzem, skrop olejem i marynuj w lodówce.
W dniu pieczenia
  1. Wyjmij mięso z lodówki ok. 30 minut przed pieczeniem, by nabrało temperatury pokojowej.

  2. Umyj i obierz włoszczyznę. Marchew, pietruszkę i pora pokrój w plasterki, seler w kostkę, cebulę w piórka. 2-3 ząbki czosnku zostaw w łupinach. Warzywa i czosnek wrzuć do naczynia żaroodpornego, dodaj kilka ziarenek ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe.

  3. Rozgrzej patelnię i podsmażaj mięso krótko z każdej strony, by zamknęły się wszystkie jego pory, a następnie ułóż je na warzywach w naczyniu żaroodpornym. 

  4. Piecz ok. 2-2,5 godziny w temperaturze ok. 150-180 stopni. Posól dopiero na sam koniec pieczenia

Sos pieczeniowy
  1. Gdy mięso się już upiecze, odlej płyn, który pozostał z mięsa i warzyw. W małym rondelku roztop masło i zrumień na nim mąkę - niezbyt mocno, wystarczy by lekko się zezłociła. Do takiej zasmażki dolej sok z pieczeni i mieszając gotuj kilka minut, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dzięki masłu i mące sos stanie się delikatny i aksamitny.
Uwagi i porady

Tak upieczone mięso jest swojskie, domowe, a jednocześnie idealnie sprawdzi się na proszonym świątecznym obiedzie, niezależnie od tego, czy chcemy uraczyć nim rodzinę, czy przyjaciół. Doskonale będą do niego pasować różnorodne dodatki - zarówno pyszna, zdrowa kasza gryczana czy pęczak, jak również gotowane ziemniaki, czy to tradycyjne z wody, czy to ubite z masłem i śmietaną na puree.
Do pieczonego mięsa z pysznym sosem wybornie pasują także domowe kopytka czy kluski śląskie. A jeśli masz ochotę podać pieczeń w nieco bardziej elegancki sposób, upiecz ziemniaki pokrojone w ćwiartki z czosnkiem i kminkiem. Będzie przepysznie.
Gdyby przypadkiem coś zostało z obiadu, pieczeń wieprzowa na zimno idealnie nadaje się do kanapek - pajda świeżego chleba z chrupiącą skórką, z masłem, plastrem pieczeni i musztardą lub kiszonym ogórkiem - niebo dla podniebienia. Możesz także pokroić mięso na plastry, włożyć do rondelka z sosem i tak odgrzać mięso następnego dnia na obiad.
Przełożone z sosem do pojemnika możesz zamrozić i tym samym mieć pod ręką gotowy obiad na dni, kiedy nie masz czasu lub ochoty na gotowanie.
Zarówno wieprzowa szynka, schab czy łopatka świetnie sprawdzą się w roli pieczeni. Pamiętaj by mięso miało czas, by się zamarynować w ziołach i przyprawach, dzięki temu będzie bardziej aromatyczne.
Nie sól mięsa przed pieczeniem - sól sprawi, że wieprzowina pozostanie twarda nawet po długim pieczeniu.
Piekłam mięso w glinianym garnku rzymskim. Jeśli szukacie pomysłu na prezent dla bliskich, którzy lubią czas spędzać w kuchni lub dla siebie, pomyślcie o takim garnku. Przed pieczeniem namacza się go w wodzie, a potem wstawia do zimnego piekarnika. Podczas pieczenia wilgoć z gliny powoli paruje, a mięsa pieczone w garnku pozostają soczyste, rozpływające się w ustach. Jeśli jednak nie masz glinianego garnka, możesz spokojnie upiec takie mięso w szklanym naczyniu z przykryciem lub w foliowym rękawie.

 

 

086 Pieczeń wieprzowa V6

 086 Pieczeń wieprzowa V3

<

p style=”text-align: justify;”> 

15 komentarzy

  1. Piec w rozgrzanym czy zimnym piekarniku?
    Dziekuję i pozdrawiam.

    • Cześć!
      Jeśli pieczesz tak jak ja w glinianym garnku rzymskim, wstaw do zimnego piekarnika. Jeśli w zwykłym naczyniu żaroodpornym. np szklanym czy metalowej brytfannie, to rozgrzej najpierw piekarnik.

      Pozdrawiam
      Iga

  2. Czy na pewno wystarczy pod koniec pieczenia osolić to mięso?
    I drugie pytanie, czy mogę piec w brytfannie bo nie mam naczynie żaroodpornego z przykrywką 😉

  3. jakiego mięsa Pani użyła?

    • Cześć Anka,
      Tak jak opisałam w przepisie polecam do takiej pieczeni użycie szynki, łopatki lub schabu wieprzowego. 😉

      Pozdrawiam
      Iga

  4. Witam. Ile powinnam piec 2 – 2,5 kg kawałek?

    • Cześć Justyna,
      taki kawałek mięsa piekłabym przynajmniej 3-4 godziny, nawet do 4,5 jeśli pieczesz w niskiej temperaturze ok. 150-160 stopni i lubisz kiedy mięso jest mięciutkie, rozpływające się w ustach.

      Smacznego!
      Iga

  5. Witam przepis naprawdę wart zrobienia,mięsko wyszło mięciutkie i wilgotne.Pozdrawiam

    • Cześć Ewa! Cieszę się niezmiernie, że wyszło i smakowało! Poleca się na przyszłość.
      Pozdrawiam ciepło
      Iga

  6. Pingback: Boże Narodzenie dookoła świata | Travel memories

  7. I jeszcze jedno pytanie, piecze Pani góra dół czy z termoobiegiem? i na którym poziomie w piekarniku umieszcza Pani mięso ? na dole czy środku ?

  8. Czy mięso piecze Pani w całości i kroi dopiero przed podaniem czy już do piekarnika ląduje pokrojone w plastry ?

    • Dzień dobry Pani Marto 🙂
      Tak, jak najbardziej w całości! Najlepiej, żeby kawałek miał minimum 1-1,5kg, mniejszy wyjdzie suchy. W plastry dopiero po upieczeniu. Zupełnie ostudzone mięso łatwo pokroić też w cienkie plasterki, np. do kanapek.
      Piekłam góra-dół z termoobiegiem w glinianym garnku rzymskim, który wcześniej moczyłam ok. 20 minut w wodzie. Jako że garnek z pokrywą jest dość wysoki, to blacha była umieszczona na najniższym poziomie – inaczej by mi się nie zmieścił do piekarnika 🙂 Jeśli piecze Pani w niższym naczyniu, można umieścić na środku.

      Pozdrawiam ciepło!
      Iga

  9. Cz mięso podczas pieczenia powinno być przykryt?

    • Cześć Wiola,
      Tak, ja zawsze piękę mięso pod przykryciem, w przeciwnym wypadku wyjdzie suche. Dzięki przykryciu woda, którą puszcza zawartość garnka paruje i utrzymuje się wewenątrz. Jeśli chcesz by pieczone mięso się zrumieniło lekko, zdejmij pokrywkę na ostatnie 15-20 minut pieczenia. Na wierzch możesz położyć odrobinę masła.
      Pozdrawiam
      Iga

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)