Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym

Gołąbki to jedno z tych domowych dań, do których wracam z lubością. Delikatne mięso z dodatkiem ryżu, zawinięte w liść kapusty w gęstym pomidorowym sosie –  czy jest ktoś, kto naprawdę nie lubi gołąbków?
I chociaż wydawać by się mogło, że to skomplikowane danie, którego przygotowanie nie obejdzie się bez jakiejś tajemnej magii, to zapewniam, że nic bardziej mylnego. Nie potrzeba do nich piekarnika, a jeśli macie szybkowar, przygotujecie je w mgnieniu oka. Gołąbki są nie tylko pyszne, ale prostsze do zrobienia, niż sądzicie!

Skocz do przepisu

Z dzieciństwa pamiętam gołąbki mojej mamy i wyciąganie nici, którymi szczodrze je owijała, żeby nie rozwaliły się w czasie gotowania i podawania na talerz. Pamiętam dobry, gęsty sos, który w połączeniu z delikatnym mięsem i ziemniakami zawsze był obłędnie pyszny. 

Kiedy pierwszy raz zabierałam się za gotowanie gołąbków, byłam pełna obaw, że sobie nie poradzę. Wydawały mi się trudne, pracochłonne i niewarte zachodu. Okazało się jednak, że choć owszem, nie jest to obiad gotowy w kwadrans, to robi się go bajecznie prosto i przyjemnie. A ten smak i zapach! Nie ma sobie równych. No i nauczyłam się zawijać je bez niesfornych nitek. 😉

126-golabki-z-miesem-i-ryzem-v3

 

Drukuj
Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym
Przygotowanie
1 hrs
Gotowanie
1 hrs 20 mins
W sumie
2 hr 20 mins
 

Tradycyjne polskie gołąbki

Kategoria: Danie główne - z mięsem
Kuchnia: polska
Porcje dla: 4 osób
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 1 główka kapusty średnia
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 100 g białego ryżu
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie
  • majeranek
  • listek laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
  1. Ryż ugotuj z odrobiną soli zgodnie z przepisem na opakowaniu, zostaw do ostudzenia.
  2. Żeby w ogóle zabrać się za przygotowywanie gołąbków, trzeba zacząć od sparzenia kapusty. Możesz zrobić to na dwa sposoby. Tradycyjnie - zagotuj wodę w swoim największym garnku, z kapusty wytnij głąb małym, ostrym nożem. Głąbem do dołu wstaw ją do wrzątku i gotuj na niewielkim ogniu przez 8-10 minut.
    Jeśli jesteś natomiast posiadaczem kuchenki mikrofalowej, możesz wstawić do niej kapustę (wyciętym głąbem do dołu) na ok. 10 minut - kuchenka mikrofalowa porusza cząsteczki wody, która zagotowuje się w kapuście. Po wyjęciu z wody (lub kuchenki) zostaw kapustę na kilka minut, żeby nieco ostygła.
  3. W między czasie posiekaj cebulę. Dodaj ją do mielonego mięsa wraz z przestudzonym ryżem, ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, porządną szczyptą ziół prowansalskich, szczyptą soli i pieprzu. Masę dokładnie wymieszaj - najlepiej rękoma.
  4. Z ostudzonej kapusty delikatnie zdejmuj liście, nacinając je u podstawy nożem. Dwa pierwsze liście zachowaj, ale nie zawijaj w nie farszu - przydadzą się  do wyłożenia garnka. Z następnych ostrym nożem ostrożnie zetnij zgrubiałą część łodygi tak, aby nie pokaleczyć liści. 

  5. Na środku liścia nałóż dużą łyżkę farszu mięsnego. Zakryj grubszą częścią liścia, potem ciasno zawiń cieńszą, a boki wepchnij palcem do środka. Tak zawinięte gołąbki nie powinny rozwinąć się podczas gotowania.

  6. Kiedy wykorzystasz już cały farsz, zdejmij jeszcze kilka liści z kapusty, żeby wyłożyć nimi dno i boki garnka. Na liściach układaj zawinięte gołąbki ściśle, jeden przy drugim. Zalej 1-1,5 l wody, dodaj 2 liście laurowe, po 3-4 kuleczki ziela angielskiego i pieprzu, a następnie gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 50-60 minut, aż kapusta będzie miękka.
  7. Po tym czasie odlej z garnka wywar z gołąbków do mniejszego rondelka, dodaj przecier pomidorowy, porządną szczyptę majeranku, mniejszą ziół prowansalskich, odrobinę soli i zagotuj. Tak przygotowanym sosem zalej gołąbki, poruszając garnkiem, na boki, żeby dotarł we wszystkie zakamarki i gotuj przez jeszcze około 10-15 minut na małym ogniu.
  8. Podawaj z ulubionymi dodatkami - ziemniakami, kaszą lub pieczywem.
Uwagi i porady

Metoda z mikrofalówką naprawdę się sprawdza, kapusta świetnie się zaparza i łatwo zdjąć z niej liście, ale tradycyjne gotowanie w wodzie też spełni swoje zadanie. Wybór sposobu pozostawiam tobie. 
Zawijanie gołąbków może być za pierwszym razem trudne, jeśli nie ma się wprawy. Wyżej opisany sposób podpatrzyłam o ile pamiętam w jednym z odcinków programu Kuchenne rewolucje. Wiem też, że niektórzy zawijają liście kapusty jak krokiety - boki do środka, a potem bardzo ciasno zwijają. Jeśli czujesz, że brak ci wprawy, zawsze możesz zaasekurować się czystą nicią, jak moja mama. 🙂
Nie całą kapustę zużyjesz do przygotowania gołąbków - z każdym kolejnym liście są coraz mniejsze. Pozostałą część główki możesz albo wyrzucić, albo wykorzystać do ugotowania zupy, bigosu, farszu do krokietów, pierogów, łazanek. W internecie aż roi się od pomysłów co zrobić z kapustą po gołąbkach. 
Jeśli masz szybkowar to gotuj w nim gołąbki przez ok. 18-20 minut od zamknięcia się garnka i utworzenia ciśnienia.
Jeśli sos wyjdzie ci za rzadki (to zależy od ilości wywaru spod gołąbków, tego ile wody odparuje podczas duszenia) możesz zagęścić go mąką - łyżeczkę mąki rozprowadź w odrobinie zimnej wody i dodaj do sosu, energicznie go mieszając.

 

 

Jeden komentarz

  1. Pychota,ale najlepsze są gołąbki z kelu czyli włoskiej kapusty!

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)